ST säger nej till obligatorisk a-kassa
Att påtvinga folk en försäkring som alla ändå inte kan nyttja är ingen
bra lösning. Det anser ST om förslaget om obligatorisk a-kassa som
regeringen ska fatta beslut om i höst.
Många svenskar har valt att lämna landets arbetslöshetskassor sedan avgifterna chockhöjdes i början av förra året. Det innebär att många står utan försäkring om de skulle förlora jobbet. Förra sommaren beslutade regeringen att utreda för- och nackdelar med en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Förslaget har nu varit ute på remiss, bland annat hos arbetsmarknadens parter.
De flesta avstyrker förslaget om en obligatorisk a-kassa. Så även ST, som anser att det är fel att tvinga människor att betala för en försäkring som vissa ändå inte har möjlighet att använda. Systemet bör bygga på frivillighet, konstaterar förbundet. Man ratar även idén om en ny myndighet som skulle administrera avgifterna för dem som inte redan är med i någon a-kassa, samt förslaget om att avgiften skulle vara preliminär och kunna justeras i efterhand.
Däremot förordar ST att det så kallade medlemsvillkoret tas bort. Nya medlemmar skulle i så fall inte först behöva betala avgift i 12 månader innan de kan få inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet. I stället skulle det räcka att som medlem ha arbetat under sex månader före arbetslösheten. ST välkomnar också förslaget om slopad 17-timmarsregel, som i dag kräver ett visst antal arbetade timmar för att alls få bli medlem. Det skulle göra det lättare för deltids- och timanställda att gå med i a-kassan, anser förbundet.
Även Arbetsgivarverket är kritiskt till att de som valt att stå utanför systemet skulle tvingas betala marknadens högsta avgift till staten, vilket i praktiken skulle bli fallet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.