Tillsynsmyndighet ifrågasatt
Förslaget att splittra Socialstyrelsen och skapa en särskild tillsynsmyndighet bygger på en orättvis och missvisande analys. Men beklagligt nog tänker regeringen inte lyssna på remissinstanserna, skriver Justitiekanslern, JK, i ett skarpt remissvar.
Regeringen har skickat ut sitt förslag till ny tillsynsmyndighet på vård- och omsorgsområdet på remiss. Men egentligen gäller remissen endast formella frågor, de lagändringar som följer på bildandet av en ny myndighet. För att det ska bli en ny myndighet har regeringen redan bestämt, och en generaldirektör är utsedd.
Regeringens remiss, som skulle besvaras under semesterperioden, var alltså ingen inbjudan till en fri diskussion om förslaget, konstaterar JK Anna Skarhed. Det är beklagligt, anser hon. En så stor förändring behöver genomlysas mer än regeringen gjort i den promemoria som släpptes före sommaren.
Enligt JK är argumenten för omorganisationen inte övertygande. Till en del bygger de på en kritisk granskning från Statskontoret om Socialstyrelsens tillsynsarbete.
Men granskningen gjordes kort efter att Socialstyrelsen fått ta över en rad nya tillsynsuppgifter, och det är inte rimligt att förväntas sig att de redan skulle fungera anmärkningsfritt i alla avseenden, menar JK. Och ännu en omorganisation skulle snarast leda till en sämre fungerande verksamhet, i alla fall under en övergångsperiod. Samt ökade kostnader.
Anna Skarhed ifrågasätter också om problemen i tillsynen verkligen löses bättre i en renodlad inspektionsmyndighet. Det finns inget i underlaget som visar att det skulle vara omöjligt för Socialstyrelsen att genomföra de förbättringar i tillsynen som Statskontoret efterlyser, anser JK.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.