ST: Allvarligt blanda in politiska åsikter

MIGRATIONSVERKET2009-05-26

”Märkligt och grundlöst”. Det säger STs ordförande vid Migrationsverket, Muin Hamolaila, om anklagelser från polisen om att anställda vänsteraktivister kan ha hjälpt till vid rymningar från förvaret i Kållered.

Gränspolisen i Västra Götaland har uttryckt misstankar om att anställda hjälpt till vid rymningar från Migrationsverkets förvarsenhet i Kållered.

Anklagelserna har bland annat framförts i Göteborgs-Posten. Tidningen hänvisar också till uppgifter från Säpo om att personer med anknytning till Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten arbetar vid förvaret och att de personerna antas ligga bakom rymningarna.

– Det är ett väldigt märkligt agerande från polisen. Och anklagelsen är dessutom inte sann, förklarar Muin Hamolaila, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Han säger att det är dags för polisen att inse att förvarsenheterna inte kan jämställas med fängelser eller häkten. De är till för asylsökande som ska lämna landet för att de saknar tillräckliga skäl för att stanna, förklarar han.

Muin Hamolaila tycker det är särskilt allvarligt att polisen blandar in de anställdas politiska åsikter:

– Det verkar som om de inte vill att folk med vänsteråsikter ska få arbeta på Migrationsverket. Men vi har åsiktsfrihet. Åsikter eller ideologier är inte skäl för att sparka folk.

I en intervju i Dagens Nyheter säger chefen för gränspolisen Hans Lippens, att han inte säkert vet om det finns personer knutna till vänsterextrema organisationer vid förvaret, men att både den vanliga polisen och Säkerhetspolisen fått tips om det.

Patrik Peter, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, bekräftar för
ST Press att man bistått polisen i Västra Götaland ”med olika typer av information”, men att det inte pågår någon utredning vid Säpo.

Polismyndigheten i Västra Götaland svarar inte på om den står bakom anklagelserna, förklarar informationschefen Malin Sahlström.

– Vi uttalar oss inte som myndighet. Vi har bjudit in ledningen för Migrationsverket för att diskutera det här, men den diskussionen ska inte föras i medierna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA