Spanien får stoppa rumäner

EU2011-08-12

EU-kommissionen tillåter att Spanien stänger gränsen för rumänsk arbetskraft. Avsteget från den fria rörligheten motiveras med Spaniens allvarliga ekonomiska läge.

Det finns en särskild skyddsklausul i EU-fördraget som gör det möjligt att återinföra begränsningar av det fria tillträdet till arbetsmarknaden om ett medlemsland genomgår eller förutser allvarliga störningar på arbetsmarknaden. Det är den skyddsklausulen Spanien nu har åberopat. Det är första gången någonsin som skyddsklausulen använts.

”Den ständiga ökningen i antalet rumäner som bor i Spanien och den höga arbetslösheten bland dem har påverkat Spaniens förmåga att ta emot nya arbetstagare” skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Enligt EU-kommissionären László Andor, ansvarig för sysselsättning, socialpolitik och inkludering, var Spaniens begäran väl underbyggd, Kommissionens beslut om undantag från den fria rörligheten gäller året ut, och ska nu prövas av Ministerrådet.

”Detta beslut har fattats på grund av den mycket specifika sysselsättningssituationen i Spanien. I regel är jag övertygad om att en begränsning av den fria rörligheten för europeiska arbetstagare inte är svaret på hög arbetslöshet. Vi bör snarare sträva efter att skapa nya arbetstillfällen. Kommissionen förstår dock varför de spanska myndigheterna vid denna tidpunkt – på grund av den dramatiska sysselsättningssituationen och det ytterst komplexa finansiella läget – vill göra avsteg från den fullständigt fria rörligheten”, säger László Andor i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA