Fri rörlighet i EU utökas

EU2006-05-04

Bara Tyskland och Österrike står fast vid att hindra fri rörlighet för arbetskraft från de nya medlemsländerna i EU. Europafacket välkomnar att EUs arbetsmarknad nu öppnas för fler medborgare.

Sedan första maj har sju av de femton gamla EU-medlemmarna öppnat sina gränser för arbetskraft från de nya medlemsländerna i östra Europa. Sverige, Storbritannien och Irland införde aldrig några restriktioner. De får nu sällskap av Finland, Spanien, Portugal och Grekland. Övriga länder – förutom Tyskland och Österrike – kommer att lätta på övergångsreglerna efter hand.

Den ansvariga kommissionären Vladimir Spidla anser att detta är ett stort steg framåt för den fria rörligheten. Han påpekar i ett uttalande att Tyskland beviljat 500 000 arbetstillstånd sedan 1 maj förra året – lika många som Storbritannien och Irland tillsammans – och att man därför knappast kan säga att landet agerar emot den fria rörligheten.

I ett uttalande välkomnar Europafackets generalsekreterare John Monks utvecklingen. Han konstaterar att öppnandet av gränserna i år sammanföll med firandet av första maj och att EU utlyst 2006 till europeiska året för arbetskraftens rörlighet.

– Nu kräver Europafacket att den fria rörligheten också ska följas av bättre socialt skydd, säger John Monks.

Ny omprövning 2009  

Nästa översyn av reglerna ska göras sista april 2009. Medlemsländer som då fortfarande anser att det finns risk för allvarliga störningar av arbetsmarknaden kan få förlänga sina begränsningar i ytterligare två år. Men 2011, sju år efter utvidgningen, ska den fria rörligheten gälla alla de nuvarande 25 medlemsländerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA