Sms är allmän handling

ÖPPENHET2009-05-07

Sms ska betraktas som allmänna handlingar och diarieföras. Det slår kammarrätten i Sundsvall fast i en dom som rör Umeå kommun.

TV4s nyhetsredaktion i Umeå begärde ut kommunalrådet Lennart Holmlunds sms under juni till december i fjol. Kommunen vägrade lämna ut dem. Kommunen hävdade att sms inte kan anses vara allmänna handlingar, utan är mer jämförliga med telefonsamtal. Dessutom har kommunen inga tekniska möjligheter att spara sms, och de efterfrågade smsen var redan raderade från kommunalrådets telefon.

Beslutet överklagades av TV4 och kammarrätten konstaterar att det inte råder någon tvekan om att sms kan betraktas som handlingar i Tryckfrihetsförordningens mening. Det spelar heller ingen roll om mobiltelefonen ägs av kommunen eller politikern privat. Enligt kammarrätten är det innehållet i handlingen som är avgörande, skriver TT.

Om sms handlar om myndighetsärenden och upprättas av eller sänds till en myndighets tjänsteman är de att betrakta som inkomna och förvarade hos myndigheten. I så fall ska de diarieföras som andra handlingar och lämnas ut, om de inte är sekretessbelagda enligt sekretesslagen.

Nu ålägger kammarrätten Umeå kommun att granska vart och ett av de aktuella smsen för att avgöra om de är att betrakta som upprättade handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anna Fristedt (ej verifierad) tors, 03/07/2019 - 15:30
Vi är nog många som anser att sms skall jämföras med ett telefonsamtal.
Om sms räknas som allmän handling torde det vara fritt att också spela in telefonsamtal som då kan skrivas ut och/eller på annat vis vidarebefordras till allmänheten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA