”Smsen finns inte kvar”

ÖPPENHET2009-05-07

Umeå kommun kan inte följa kammarrättens beslut att ompröva beslutet att inte lämna ut kommunalrådets sms. De finns helt enkelt inte kvar. Däremot får man nu se över rutinerna.

Det går inte att göra en ny bedömning av huruvida kommunalrådet Lennart Holmlunds sms-trafik borde lämnats ut eller inte. De är raderade från hans mobiltelefon sedan länge.

– Den här begäran gällde ju för perioden fram till och med december 2008. Det säger sig självt att de inte längre finns kvar. Vi kan inte granska dem, säger kommunjuristen Carina Lidgren vid Umeå kommun.

I kammarrätten försökte Umeå kommun hävda att sms skulle likställas med telefonsamtal, och att förvaltningslagens regler om dokumentation skulle gälla likadant för sms som för ett telefonsamtal. Men det köpte inte kammarrätten.

– Det var viktigt att få en tydlig dom. Och kammarrätten har lagt sig vinn om att verkligen ge vägledning, säger Carina Lidgren.

Kammarrättens dom gäller alla offentliganställda tjänstemän och innebär att alla som får eller skickar sms som rör tjänstutövningen måste överväga om de ska diarieföras eller inte. Carina Lidgren konstaterar att det inte finns någon teknisk lösning för att överföra eller skriva ut sms.

– De flesta sms är så ringa att de kan gallras direkt. Det får väl bli ett observandum att man tänker efter innan man raderar ett sms. Om det bör diarieföras får man väl skriva av det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA