Skyddsombud vill stoppa trappspring
Samtliga huvudskyddsombud för brevbärarna inom statliga Posten och privata Citymail kräver i ett gemensamt brev till alla inblandade att det blir slut på springet i trappor.
”Fastighetsboxar ska vara den normala utdelningsformen i flerfamiljshus, som det är i övriga Europa och som det redan fungerar för mer än 400.000 hushåll i Sverige. Denna åsikt delas av våra arbetsgivare”, skriver huvudskyddsombuden.
Brevet är riktat såväl till arbetsgivarna som till regeringen och fastighetsägarna. Huvudskyddsombuden pekar framför allt på risken för arbetsskador. Under det senaste året har 119 statliga brevbärare skadat sig i trappor under utdelning. Det innebär att någon skadas varannan arbetsdag.
Dessutom hävdar huvudskyddsombuden att det finns 100 000 brevlådor som har konstaterats vara direkt olämpliga. De är placerade i fel höjd, är för trånga, för tröga eller vassa. Förutom småskador ger de också upphov till belastningsskador på sikt, menar de.
Brevet är en reaktion på regeringens beslut att beordra Post- och telestyrelsen, PTS, att ta bort det tidigare kravet på att fastighetsboxar ska inrättas i alla flerfamiljshus senast 2011. Infrastrukturminister Åsa Torstensson, c, har hävdat att det kravet inte stämmer överens med den utdelningsplikt som finns i postlagen. Arbetsmiljöfrågor ska hanteras med stöd av arbetsmiljölagen, inte genom anvisningar från PTS, menar hon.
Nu konstaterar huvudskyddsombuden att det enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivarens ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall:
”Vi accepterar inte ett ökat trappspring per enskild brevbärare om risken för ohälsa och olycksfall därmed ökar!”
De kräver att all postutdelning i olämpliga brevlådor ska upphöra senast den 31 mars nästa år och att den fysiska arbetsmiljön i samtliga trappuppgångar kartläggs ur risksynpunkt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.