Det blir inget krav på postboxar

POSTEN2008-10-03

Regeringen har uppdragit åt Post- och telestyrelsen, PTS, att upphäva kravet på fastighetsboxar från 2011.

Enligt PTS allmänna råd ska postoperatören försöka få alla ägare till flerfamiljshus att installera fastighetsboxar till 2011. Om fastighetsägaren inte gör det skulle operatören ha rätt att hänvisa hyresgästerna till att hämta sin post på ett utlämningsställe. I dagsläget handlar det om cirka två miljoner hushåll som saknar fastighetsboxar.

Enligt regeringen är kravet på postboxar inte förenligt med den lagstadgade utdelningsplikten, som säger att alla i hela landet ska kunna ta emot brev och andra adresserade försändelser som väger upp till 20 kilo.

– Vi är inte villiga att på något sätt begränsa omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten. Människor måste få sin post utdelad i enlighet med de regler som gäller. Installation av fastighetsboxar ska i framtiden precis som i dag ske på frivilliga grunder, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson, c, i ett pressmeddelande.

Åsa Torstensson stoppar obligatoriska fastighetsboxar..<br> Foto: LARS EKDAHL
Åsa Torstensson stoppar obligatoriska fastighetsboxar..<br> Foto: LARS EKDAHL

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA