Minister försvarade postboxbeslut

POSTEN2008-10-29

Infrastrukturminister Åsa Torstensson, c, hänvisade till postlagen när hon försvarade regeringens beslut om fastighetsboxar i en riksdagsdebatt.

Sedan regeringen beslutade att Post- och telestyrelsen, PTS, ska upphäva kravet på att alla flerfamiljshus ska ha postboxar i husens entré har flera riksdagsledamöter ställt frågor till den ansvariga ministern.

– Jag och regeringen har inte något emot att fastighetsboxar installeras i flerfamiljshus. Tvärtom tycker jag att det verkar vara ett bra och effektivt sätt att dela ut post i fastighetsboxar. Jag anser dock att installation av fastighetsboxar måste ske på frivilliga grunder, sa Åsa Torstensson i sitt svar.

Hon betonade att regeringsbeslutet fattades med utgångspunkt från postlagens krav om utdelning till alla – arbetsmiljöfrågor som rör brevbärarna ska enligt ministern hanteras enligt arbetsmiljölagen.

Gunvor G Ericson, mp, hänvisade till en studie med brevbärare där varannan uppgett att de haft besvär med sina knän det senaste året:

– Att förebygga ohälsa är målet inom folkhälsopolitiken. Det har vi i denna kammare varit överens om. Men betyder det ingenting för regeringen i praktisk politik?

Eva-Lena Jansson, s, påpekade att PTS direktiv om fastighetsboxar inte byggde på arbetsmiljöskäl, utan motiverats med att det är ett sätt att säkerställa att alla får sin post utdelad:

– Något som är viktigt att poängtera och som jag tror att alla, oavsett parti, är överens om är att det finns en postutdelning och att den sker fem dagar i veckan till flertalet boende och företag i Sverige, sa Eva-Lena Jansson, som själv är brevbärare till yrket.

Enligt Åsa Torstensson har Arbetsmiljöverket beslutat att studera frågan om fastighetsboxar. Arbetsmiljölagens regler säger att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder för att förebygga ohälsa eller olycksfall för arbetstagaren, påpekade hon: 

– Det är Arbetsmiljöverket som utövar tillsyn enligt lagstiftningen. Här har postregleringen ingen funktion att fylla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Erik (ej verifierad) tors, 10/30/2008 - 14:05
Från oss bostadsrättsföreningar som inte haft postbox och nu slipper göra investeringar om hundratusentals kronor ter sig kritiken mot Torstenssons beslut ogenomtänkt och gnällig "för gnällandets skull". Det är arbetsgivaren som skall bekosta förbättringar i arbetsmiljön och inte den som nyttjar en tjänst. Utdelning fem dagar i veckan har vi idag, och det finns väl ingen (förutom posten i skrämselpropagandistisk ton) som hävdat att så inte skulle ske även framöver - med eller utan fastighetsbox.
Inlagt av Bertil (ej verifierad) tors, 10/30/2008 - 15:27
Erik: Vilken stor förening du måste bo i om det handlar om hundratusentals kronor.
Ska vi tillämpa devisen att "det inte är den som nyttjar en tjänst som ska betala för den" överallt? Det tycker jag vore bra eftersom mycket då skulle bli gratis. T.ex. kollektivtrafik, kabel-tv, telefoni m.m. m.m.
Driv gärna den frågan politiskt, du skulle åtminstone få min röst!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA