På Arbetsförmedlingen i Skövde måste varje etableringshandläggare ta hand om i genomsnitt 90 sökande. »Folk mår så dåligt. Arbetsbelastningen är oerhörd«, säger Camilla Kjernald.
Bild: Mikael Ljungström
På Arbetsförmedlingen i Skövde måste varje etableringshandläggare ta hand om i genomsnitt 90 sökande. »Folk mår så dåligt. Arbetsbelastningen är oerhörd«, säger Camilla Kjernald.

Skyddsombud slår larm till regeringen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-08-27

Arbetsmiljön för Arbetsförmedlingens etableringshandläggare är katastrofal: magont, sömnproblem, gråtattacker, panikångest, sjukskrivningar och avhopp. Nu slår huvudskyddsombuden larm till regeringen.

Arbetsförmedlingens huvudskyddsombud Lotta Lewander och Stefan Landin har skickat ett nödrop till integrationsminister Erik Ullenhag. »Vi vänder oss nu till dig med desperation«, skriver de, och konstaterar att det brådskar med mer resurser.

I förra veckan fick de träffa Erik Ullenhags statssekreterare Jan-Ove Jerrestål och beskriva hur det ökade antalet flyktingar i kombination med oförändrade resurser gjort etableringshandläggarnas jobb alltmer omöjligt.

– Arbetsförmedlingen har fått resurser till 800 etableringshandläggare, berättar Stefan Landin. Riktmärket var att varje handläggare skulle hjälpa 30 sökande. Nu är siffran uppe i 60 och många har betydligt fler.

Under våren har skyddsombuden fått rapporter om att sjukskrivningarna ökar, samtidigt som fler handläggare hoppar av, säger han.

– Då blir det som om Ica skulle stänga en kassa när köerna växer. Det behövs mer pengar nu, för det tar tid att rekrytera och utbilda nya etableringshandläggare.

Arbetsförmedlingens ledning är medveten om problemet och varnar i en rapport till regeringen för att anslagen är otillräckliga och att de sökande riskerar att få sämre hjälp. I värsta fall skulle Arbetsförmedlingen bryta mot lagen.

Skyddsombuden vid Arbetsförmedlingen i Skövde begärde redan i februari att Arbetsmiljöverket skulle ingripa.

27 etableringshandläggare vid fem kontor ansvarar för hela Skaraborg, som har många tillfälliga flyktingförläggningar.

– De har nu i genomsnitt 90 sökande per handläggare och inflödet växer hela tiden, berättar Camilla Kjernald som är arbetsmiljöansvarig i ST-avdelningen.

Arbetsmiljöverket inspekterade Arbetsförmedlingen i Skövde i mars och djupintervjuade etableringshandläggare i slutet av maj. Därefter hotade verket med föreläggande om inte ledningen kan visa vilka åtgärder som planeras för att minska arbetsbelastningen.

I Arbetsmiljöverkets rapport beskriver handläggarna sin situation: »Vi är något som katten släpat in i AF«, »klienter som skriker högst får hjälp, de andra hinner vi inte med«, »vi går till jobbet även om vi är sjuka, tar med jobb hem på helgerna eller semestern«.

De beskriver också de symptom de själva eller kolleger drabbats av: sömnproblem, ångest, gråtattacker, koncentrationssvårigheter, magont, irritation, värk i nacke och axlar och håglöshet på fritiden.

– Folk mår så dåligt, säger Camilla Kjernald. Arbetsbelastningen är oerhörd.

För STs avdelningsordförande Helena Perlerot är krisen ingen nyhet:

– Etableringshandläggarna har en bedrövlig arbetsmiljö och många mår jättedåligt. Vi har agerat i två år, äntligen lyssnar ledningen. Det finns inte en chans att vi klarar uppdraget utan mer resurser. Och pengarna behövdes i går. Nu ligger bollen hos politikerna.

Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag

2010 fick Arbetsförmedlingen överta ansvaret för nyanlända invandrare från kommunerna. Arbetsförmedlingen ska:

  • underlätta vägen in i arbets- och samhällslivet,
  • upprätta en individuell plan för undervisning i svenska och samhällskunskap samt arbetsförberedande aktiviteter,
  • vid behov hjälpa till med bosättning i en kommun,
  • ombesörja att det finns »etableringslotsar«, som kan ge nyanlända stöd,
  • besluta om etableringsersättning.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA