Fortsatt tufft för etableringshandläggare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-10-22

För snart ett år sedan larmade huvudskyddsombudet vid Arbetsförmedlingen i Skövde om etableringshandläggarnas arbetsförhållanden. ”Situationen är precis lika tuff nu, inflödet har varit stort”, säger Camilla Kjernald, ST. Nu hotas Arbetsförmedlingen av ett vite på 300 000 kronor.

Redan i december förra året slog huvudskyddsombudet vid Arbetsförmedlingen i Skövde larm om arbetssituationen för etableringshandläggarna. I februari i år gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion under våren berättade anställda om att de sover dåligt, har svårt att varva ner, drabbas av ångest, blandar ihop saker och även gråter på jobbet. Arbetsmiljöverket konstaterade att läget var allvarligt.

I oktober lade myndigheten ett föreläggande med hot om vite på 300 000 kronor om inte arbetsmiljön förbättras för dem som arbetar med etablering av nyanlända på kontoren i Falköping, Mariestad, Skara och Skövde.

− Läget är minst lika akut nu. Medarbetarnas situation måste bli hanterbar, det är inte rimligt att jobba under de här premisserna, säger Camilla Kjernald, arbetsmiljöansvarig på ST inom Arbetsförmedlingen.

Hon säger att de har ett fortsatt högt inflöde av nyanlända från Migrationsverket. När Arbetsförmedlingen fick etableringsuppdraget var riktmärket att varje handläggare skulle hjälpa 30 nyanlända.

− Nu finns det handläggare som har ansvar för över 100 nyanlända.

Från 1 november kommer Arbetsförmedlingen att få nyanställa tolv till tretton personer. Det är positivt, tycker Camilla Kjernald:

− Men egentligen behövs mer personalresurser för att rädda uppdraget. Det är viktigt och bråttom att komma igång nu. Vi ligger minst ett år efter. Dessutom tar det ju tid innan de kan gå in och jobba.

Hon menar att man både måste anställa fler men också se över arbetsmetoder och sättet att samarbeta med Migrationsverk och kommunerna, och inte minst bostadsfrågan.

− Just nu väntar vi på budgeten som kommer på torsdag, så vi får se vad vi får för möjligheten framåt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA