Skydd för visselblåsare utreds
Skyddet för så kallade visselblåsare ska utredas. Regeringen tillsätter en särskild utredare för att se över stärkt skydd för arbetstagare som slår larm.
Justitierådet Per Virdesten vid Högsta domstolen ska se över skyddet för arbetstagare som slår larm om olika former av missförhållanden, oegentligheter eller brott. Han ska också föreslå åtgärder för att stärka skyddet och skapa ett tydligare regelverk.
”Det finns i dag en osäkerhet om hur skyddet ser ut för arbetstagare som slår larm om missförhållanden. Utredningen har ett viktigt uppdrag att klargöra rättsläget och stärka skyddet för arbetstagare”, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande.
Regeringen konstaterar i direktiven till utredningen att det inte finns något särskilt skydd för visselblåsare i svensk rätt. Las regler om saklig grund för uppsägning ger visst skydd, tillsammans med den grundlagsstadgade meddelarfriheten. Däremot omfattar efterforskningsförbudet och repressalieförbudet bara offentliga arbetsgivare.
Per Virdesten ska kartlägga rättsläget och analysera om skyddet behöver stärkas. Om slutsatsen är att ett ökat skydd behövs ska han också föreslå sådana lagändringar. Såväl tillsvidareanställda som arbetstagare med tidsbegränsade anställningar samt inhyrda arbetstagare ska omfattas av uppdraget.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.