Annons:

JK: Visselblåsarlag kan avskräcka

ÖPPENHET2014-11-04

Den föreslagna visselblåsarlagen ska stärka skyddet för anställda som larmar om missförhållanden på jobbet. Men Justitiekanslern befarar att förslaget paradoxalt nog riskerar att minska viljan att säga ifrån.

I maj lämnades utredningen ”Visselblåsare - Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden” till regeringen.

Justitiekansler Anna Skarhed konstaterar i ett remissyttrande att den nya skyddslagstiftningen ska gälla parallellt med redan existerande meddelarfrihet och meddelarskydd. Men det föreslagna skyddet är inte lika långtgående.

Risken finns därför att vissa anställda, som redan har grundlagsstadgad meddelarfrihet, tror att det endast är den nya lagstiftningen som gäller, resonerar justitiekanslern.

”I så fall skulle lagen kunna minska arbetstagares benägenhet att påtala missförhållanden” skriver justitiekanslern i remissyttrandet.

Den föreslagna lagändringen är tänkt att endast stärka skyddet för arbetstagare som slår larm om ”allvarliga missförhållanden”. Begreppet är svårt att tolka för den enskilde, anser justitiekanslern.

Utredningen konstaterar att det är vanligt att anställda låter bli att slå larm om allvarliga missförhållanden på jobbet. Enligt lagförslaget förväntas den anställde först och främst slå larm inom arbetsplatsen. Den som slår larm har rätt att förbli hemlig. Om arbetsgivaren svarar med repressalier ska den anställde ha rätt till skadestånd.

Meddelarskydd innebär att man har rätt till anonymitet när man larmar till media. Visselblåsning är när man antingen larmar inom företaget eller till en instans utanför företaget som företaget valt ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA