Skolbetyget kan uppgraderas
Nu kan det vi lärt oss utanför skolan mätas. Metoden kallas validering och kvittot är ett kompetensbevis.
I samarbete med EU etableras nu ett valideringscentrum i Botkyrka utanför Stockholm. Men försöksverksamhet finns redan i Katrineholm, Kristianstad och Göteborg.
Sedan två år har 800 göteborgare fått sina kunskaper validerade. TCO deltar i projektet tillsammans med Vuxenutbildningen, Länsarbetsnämnden och LO.
– Validering är ett verktyg som kan användas för att bedöma var individen är kunskapsmässigt, säger Angelo Matos på TCO Validering.
Det kan gälla både teoretiska och praktiska kunskaper. Validering kan visa vad man eventuellt behöver komplettera för att uppnå gymnasiekompetens.
– Ju äldre någon är, desto mer kunskaper har den. Men många är dolda, det saknas papper eftersom mycket är sådant som vi lärt oss i det dagliga arbetet. Många läser också på kvällarna men intyget de får visar inte hur mycket de kan, säger Angelo Matos.
Den som vill ha sina kunskaper värderade kan ta kontakt med Arbetsförmedlingen.
Fakta
Validering: en strukturerad bedömning, värdering och erkännande av kunskaper och kompetens som uppnåtts både i och utanför det formella utbildningsväsendet. (Källa: Regeringens utredningsdirektiv 1999:86)
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.