Skogsstyrelsen varslar 97 anställda

SKOGSSTYRELSEN2024-08-06

I mitten av juli varslade Skogsstyrelsen 97 anställda om uppsägning. Skälet är att myndighetens kostnader har ökat samtidigt som anslagen sjunkit.

I maj i år gick Skogsstyrelsen ut med att myndigheten skulle bli tvungen att minska antalet anställda. Över en treårsperiod har förvaltningsanslagen minskat med 15 procent, motsvarande 80 miljoner kronor, samtidigt som tidsbegränsade extraanslag kommer att försvinna under 2025.

I mitten av juli varslade Skogsstyrelsen därför 97 anställda om uppsägning. Det innebär omkring var åttonde medarbetare på myndigheten, som i dag har knappt 800 anställda. Skogsstyrelsen har kontor i varje län, och varslen berör samtliga kontor i landet.

”Exakt vilka konsekvenser detta får för verksamheten, till exempel för vår möjlighet att bedriva tillsyn av skogsbruket men också ge råd och stöd till skogsägare, får vi återkomma till. Men klart är att det kommer krävas mycket hårda prioriteringar bland våra uppgifter och uppdrag nästa år med de förutsättningar som gäller nu”, kommenterar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist beskedet i ett pressmeddelande.

Det är dock ännu oklart hur många medarbetare som kommer att sägas upp. Skogsstyrelsen ser nu över möjligheterna att göra omplaceringar och andra lösningar.

Regeringen har under sommaren meddelat att Herman Sundqvists anställning som generaldirektör för myndigheten förlängs. När hans förordnande löper ut i februari 2025 har han suttit på sin post i sex plus tre år, vilket är praxis för en myndighetschef. Nu förlängs anställningen med ytterligare ett år.

I ett pressmeddelande hänvisar landsbygdsminister Peter Kullgren till behovet av kontinuitet, bland annat på grund av det omtag som görs i skogspolitiken, policyutvecklingen inom EU och rättsutvecklingen inom sektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA