Magnus Fürst, avdelningsordförande för ST inom Skogsstyrelsen.
Bild: Casper Hedberg
Magnus Fürst, avdelningsordförande för ST inom Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen stoppar uppsägningar

SKOGSSTYRELSEN2024-10-04

I somras varslades 97 anställda på Skogsstyrelsen om uppsägning. Men efter att regeringen föreslagit att myndigheten ska få ett tillskott på 44,8 miljoner kronor nästa år avbryts nu omställningsprocessen. ”Det är fantastiskt härligt”, säger STs avdelningsordförande Magnus Fürst.

I regeringens budgetproposition för det kommande året, som presenterades i september, föreslås Skogsstyrelsen få ett tillskott på 44,8 miljoner kronor. Totalt skulle anslaget för 2025 då bli 584 miljoner kronor.

Det beskedet innebär att myndigheten nu avbryter den omställningsprocess som inleddes i somras, då myndigheten varslade 97 anställda om uppsägning.

– Det är fantastiskt härligt att få det här beskedet. Jag berättade nyligen om det för en medlem som legat pyrt till, känslan att få se det ansiktsuttrycket var väldigt fin, säger Magnus Fürst, avdelningsordförande för STs inom Skogsstyrelsen.

Hur har det här landat på myndigheten?

– Vi har vetat hela tiden att det skulle kunna bli så här, men man har ändå inte vågat hoppats på det. Många har väntat länge på att få ett besked om vad som händer, oavsett om det skulle bli positivt eller negativt. När det här beskedet väl kom så var det nästan euforiskt.

Enligt Magnus Fürst har myndighetsledningen trots tillskottet ändå övervägt att gå vidare med omställningsprocessen.

– Vi har jobbat hårt och hela tiden tryckt på att den borde avbrytas sedan budgetpropositionen kom. Får vi ett tillskott på 45 miljoner kronor är det så mycket som förändras och behöver ses över. Men arbetsgivaren har ändå velat gå vidare.

Vad fick arbetsgivaren att ändra sig?

– Till slut kom nog arbetsgivaren fram till att det var så pass få som skulle beröras av en arbetsbrist att det skulle gå att lösa. Det handlar bara om att de får andra uppgifter. En del verksamheter kommer förstås att behöva minska ändå, men när vi får så här mycket medel säger det sig självt att det kommer behövas folk i andra delar av myndigheten, säger Magnus Fürst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA