Skatteverket satsar på etikarbete

SKATTEVERKET2016-12-06

De etiska frågorna behöver lyftas på Skatteverket, anser myndighetens internrevision. Bara hälften av de anställda svarar i en enkät att etikfrågorna hålls levande i organisationen. Generaldirektören har beslutat att genomföra de åtgärder internrevisionen föreslår.

Internrevisionens granskning av hur det står till med etiken på Skatteverket tillsattes i kölvattnet av tv-programmet Uppdrag Gransknings avslöjande i april om att en överdirektör på myndigheten försökt varna en tidigare kollega som lämnat Skatteverket om granskningen.

I sin rapport konstaterar internrevisionen att endast hälften av de medarbetare som svarat på granskningens enkätundersökning anser att etikfrågorna hålls levande i organisationen. Därför föreslås åtgärder för hur myndigheten ska lyfta medvetenheten om etikens betydelse för att allmänhetens förtroende för Skatteverket och myndighetens möjlighet göra sitt jobb på ett effektivt sätt.

En annan faktor rapporten lyfter fram är att samhället blir allt mer mångkulturellt och pluralistiskt och att det därför blir allt viktigare att tala om gemensamma värderingar och att bedriva ett förebyggande arbete kring Skatteverkets etik, till exempel genom kompetensutvecklingsprogram. Internrevisionen betonar också chefers och ”seniora medarbetares” viktiga ansvar som kulturbärare och normsättare.

I åtgärdspaket ingår även att lyfta fram högsta ledningens syn på etikfrågor och att utveckla ett chefsstöd för att hantera frågorna direkt i verksamheten. Till exempel att ta tillvara goda exempel på hur organisationen arbetat praktiskt med etikfrågor och erfarenheter från personalansvarsnämnden och den interna utredningsfunktionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA