Skärpt ton mot överbelagt häkte

NYHET2004-03-17

Arbetsmiljöinspektionen skärper tonen mot Kronobergshäktet i Stockholm. Görs inget åt överbeläggningen senast den 25 mars utfärdas förbud mot denna. Men ST-medlemmarna på häktet är inte nöjda.

– Vi är mycket överraskade över att beslutet är så milt. Det är nästan detsamma som Arbetsmiljöinspektionen kommit fram till vid tidigare besök och det har inte lett till att det blivit bättre här, säger Zoran Veljkovic, ST-Kriminalvårds klubbordförande vid häktet.

Han menar att beslutet bara innebär att problemet skjuts framåt i tiden.

För närvarande har man åtta dubbelbeläggningar per våning och så sent som för en månad sedan skedde en rymning från häktet. ST har begärt mer personal men utan resultat.

Arbetsmiljöinspektionens krav går längre denna gång, hävdar arbetsmiljöinspektör Ulf Brottman.

– Vi överväger att förbjuda överbeläggning om inte något görs. Att vi tidigare nöjt oss med löftet om åtgärder berodde på att vi då fick ett tillfredsställande svar från häktet.

Det var 2002. Inspektionen anmärkte på att andra utrymmen än celler användes för de intagna och krävde, att dessa lokaler skulle ha en säkerhetsstandard som motsvarade cellernas.

Situationen vid häktet har försämrats igen. I somras gjordes en inspektion och då gällde det häktets bemanning vid överbeläggning. Nu i januari tar Arbetsmiljöinspektionen upp både bemanningen och överbeläggningen.

Häktet måste se till att rummen håller godkänd säkerhetsnivå och får inte ha fler än de 301 häktade som det är planerat för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA