Skarp kritik mot nya processregler

RÄTTSSÄKERHET2009-08-19

Hovrättslagmannen Håkan Levin riktar i en debattartikel stark kritik mot de nya processreglerna i domstolarna. Rättssäkerheten får sitta emellan, menar han.

Enligt de nya processreglerna arbetar hovrätterna med videoupptagningar av vittnesmålen i tingsrätten när brottmål överklagas. Det är bara den åtalade själv som behöver infinna sig till hovrättsförhandlingen. Därmed är det inte möjligt att ställa kompletterande frågor till vare sig vittnen eller den som utsatts för brottet.

Enligt Håkan Levin, lagman vid hovrätten för Nedre Norrland, förekommer det att inte ens åklagaren är närvarande:

”Det är inte ovanligt att en åklagare bedömer att han gör större nytta på sitt ordinarie tjänsterum än genom att titta på videouppspelningar och att han således under pågående rättegång lämnar rättssalen för att återkomma senare, när uppspelningarna är avslutade. Mindre arbetstyngda åklagare lutar sig i stället bekvämt bakåt i stolen och med slutna ögon fördriver de tiden till synes sovande, andra läser dagstidningar eller, i något fall, reklamblad från varuhus. Advokater, som uppbär statligt rättshjälpsarvode med 1 380 kr i timmen, kan ägna merparten av tiden åt att utföra annat arbete som inte har med målet att göra”, skriver han i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Dessutom ger de nya reglerna sämre förutsättningar för en rättvis prövning, anser Håkan Levin. Det är svårt också för ledamöterna i rätten att behålla koncentrationen under flera dagars förhandlingar som består av videoupptagningar. Oklarheter från tingsrätten går inte att klara ut, eftersom hovrätten inte har möjlighet att själv ställa frågor till förhörspersonerna.

Både rättssäkerhet och förtroendet för domstolen skadas av de nya arbetsformerna, hävdar Håkan Levin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA