Skarp JO-kritik mot rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2008-06-24

Chefsjustitieombudsmannen Mats Melin riktar mycket skarp kritik mot situationen inom rättsväsendet. Enligt JO är handläggningstiderna orimligt långa.

JO har i första hand granskat Åklagarmyndigheten, sedan bristen på åklagare gjort att tingsrätter tvingats ställa in huvudförhandlingar. Enligt JO bör det inte få förekomma att rättegångar ställs in på grund av att det inte finns någon företrädare för staten.

I sitt yttrande påpekar JO Mats Melin att han sedan han 2004 tillträdde som chef fattat ungefär 400 beslut att rikta kritik mot polis och/eller åklagare. I fyra fall av tio har det handlat om långsam handläggning. Oftast handlar det om att polisens utredningsarbete gått för långsamt. Kritiken har ibland riktats mot att åklagare inte tillräckligt drivit på polisens arbete. Vid samtliga inspektioner av polis eller åklagare har JO hittat ärenden där angivna tidsfrister har överskridits i fall där antingen den misstänkte eller brottsoffret är under 18 år.

– Det är givetvis, oavsett vad som i det enskilda fallet är huvudorsaken till bristerna, helt oacceptabelt med dröjsmål i handläggningen av det slag som nu redovisats, skriver JO.

JO konstaterar att det är en stor påfrestning på den enskilde att bli anklagad för att ha begått ett brott eller ha blivit utsatt för ett brott. Dessutom bleknar minnesbilder över tiden, vilken påverkar kvaliteten på rättskipningen när processen fördröjs.

– Det är därför av grundläggande betydelse såväl för allmänhetens förtroende för polis och åklagare som för kvaliteten på brottsutredningar att anmälda brott utreds inom rimlig tid.

JO betonar i sitt beslut att det är viktigt att det läggs ett helhetsperspektiv på rättsväsendet, för att resurser ska fördelas så att man får en långsiktigt hållbar ordning. Om resurser satsas på polisen ökar trycket både på åklagare och domstolar, konstaterar han. Situationen inom rättsväsendet är nu så allvarlig att JO skickar kopior av sitt beslut både till justitiedepartementet och till riksdagens justitieutskott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA