Anställningsstopp för åklagare

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2008-05-02

Nu drar nytillträdde Riksåklagaren Anders Perklev i nödbromsen. Anställnings- och övertidsstopp införs tills vidare. Åklagarna måste prioritera hårdare mellan arbetsuppgifterna.

Åklagarmyndigheten är på väg att dra över årets budget med 55 miljoner kronor. Årets anslag är drygt 960 miljoner kronor och myndigheten har sparkrav att kompensera för förra årets överdrag med 23 miljoner. Att utnyttja anslagskrediten för att finansiera den löpande verksamheten är ingen bra idé, eftersom ingenting tyder på minskad belastning eller ökade anslag följande år, konstaterar Anders Perklev i sitt principbeslut.

Det totala anställningsstoppet gäller alla ersättningsrekryteringar och alla extraanställningar. Provanställningar som gjorts i syfte att övergå i tillsvidareanställning får fortsätta, och andra tidsbegränsade anställningar med syfte att övergå till tillsvidareanställning får fortsätta, men några beslut om fast anställning får inte fattas förrän i höst.

Allt övertidsarbete är förbjudet för anställda med reglerad arbetstid och tjänstledigheter kommer inte att beviljas. Inte heller kommer myndighetens anställda att beviljas delpension.

För att klara den höga arbetsbelastningen trots minskade resurser ska arbetet på åklagarkamrarna prioriteras hårdare. Absolut förtur ska gälla ärenden som gäller frihetsberövade personer, brott där den misstänkte är under 18 år och där den som utsatts för brott är under 18 år.

”Verksamheten vid Åklagarmyndigheten kommer genom detta beslut att påverkas i väsentlig grad. Som tidigare framhållits måste arbetsmiljön sättas i första hand vid genomförandet av detta beslut”, skriver Anders Perklev i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA