Anställningsstopp trots alltfler ärenden
Trots ett växande berg av ärenden har Åklagarmyndigheten tvingats stoppa nyanställningar och övertid. På åklagarkammaren i Helsingborg har den höga arbetsbördan blivit akut då personalen inte hinner med.
Fler poliser och tredubblade anmälningar om bidragsfusk ökar pressen på nästa steg i rättskedjan: åklagarkamrarna. Redan i dag är arbetssituationen ansträngd på många håll. Men hittills har regeringen inte beviljat några extra pengar. Åklagarmyndigheten har därför infört anställnings- och övertidsstopp, trots att antalet ärenden väntas öka med 10 000 per år.
Åklagarkammaren i Helsingborg fick nyligen lämna över 600 ärenden till andra kamrar på grund av en ohanterlig arbetsbelastning. Här jobbar 22 åklagare som servas av sju åklagarsekreterare, där bara fem jobbar heltid. Egentligen skulle de vara åtta, men en kollega som slutat har inte ersatts.
I våras infördes en ny arbetsmodell där sekreterarna ska avlasta åklagarna med enklare rutinärenden för ett snabbare flöde, till exempel förordnande av offentlig försvarare. Men hittills har kansliet inte haft en chans att hinna mer än sina gamla uppgifter. Modellen kräver egentligen nio heltidstjänster.
– Det är väldigt stressigt, suckar Desirée Olsson, arbetsplatsombud för ST.
Omöjligt planera för allt
En betydande del av verksamheten går inte att planera i förväg. Plötsliga händelser, som ett fotbollsbråk eller en tullrazzia med ett flertal gripna och anhållna, kan ta en hel dag i anspråk. Utöver ordinarie handläggning har åklagarsekreterarna även hand om reception, kontorsapparatur och växelfunktion. Under ST Press besök har Gitte Jönsson hand om den bärbara telefonen. Den ringer oavbrutet.
– Man är otrevlig och kort ibland, medger hon.
Ingen av sekreterarna här känner att de hinner med sina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid. Men övertid är numera förbjudet, och att använda flextid fungerar inte heller i längden. När någon är ledig eller sjuk märks det direkt.
– Det räcker att en är borta så faller alltihopa, säger Christina Tilly. Man kämpar och lägger på ett extra kol. Men man känner ibland att det går på sista versen.
Flera av kollegerna känner av en envis huvudvärk, eller förkylningar som aldrig går över. Den höga arbetsbelastningen är egentligen inte ny, påpekar Birgitta Svensson.
– Det är bara ännu värre nu, för nu har vi inte folk till det. Det är bara frågan om hur länge man orkar.
Enligt ST har många administratörer inom myndigheten i dag en kritisk arbetssituation när det gäller arbetsbörda och -miljö. Avdelningsordförande Margaretha Hofvenstam anser att regeringen borde omvärdera åklagarkamrarnas roll i rättskedjan.
– Det är ett väldigt tryck överallt, alldeles för högt. Ingen kedja är ju starkare än dess svagaste länk.
INGA EXTRA PENGAR
Regeringen har lovat 2 500 fler poliser inom ett par år. Under samma tid väntas åklagarnas arbetsbelastning öka med cirka 10 000 ärenden per år. I fjol tredubblades antalet anmälningar om bidragsfusk.
Åklagarmyndigheten har begärt 150 miljoner kronor extra för att klara sitt uppdrag, men har hittills inte fått gehör. Därför har Riksåklagaren tills vidare infört såväl anställnings- som övertidsstopp.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.