Sjuka kvinnor kommer igen
Högre kvinnliga tjänstemän som blir långtidssjuka kommer i stor utsträckning tillbaka i jobb, även om sjukskrivningen varat i mer än ett år. Nästan hälften av dem bytte arbetsplats.
Det finns många studier som tyder på att det blir allt svårare att komma tillbaka till arbetslivet ju längre tid man är sjukskriven. Men i den undersökning som forskaren Hélène Sandmark gjort med stöd av Alecta är resultaten positiva. Vid en uppföljning av 233 långtidssjuka kvinnor efter tre år hade sju av tio kommit helt tillbaka.
– Det var lite förvånande, de hade ändå varit sjukskrivna i minst tre månader, konstaterar Hélène Sandmark.
De som valts ut till studien låg i den högsta svårighetsgraden i yrkesklassificeringssystemet SSYK, vilket innebär att jobbet kräver en längre akademisk utbildning. Kvinnorna hade diagnoser som tydde på stress, depression, utmattningstillstånd eller problem med muskler och leder.
En anledning till att man ville studera högre kvinnliga tjänstemän var att den gruppen drabbades av kraftigt ökande sjukskrivningar i början av 2000-talet. Ett annat skäl var att kvinnor förväntas inta fler av de högre positionerna i framtiden.
– Universiteten är ju fulla av dem! Och det att det numera är kvinnor på de här positionerna får hälsokonsekvenser, säger Hélène Sandmark.
I studien framgick att många av de sjukskrivna var missnöjda med sina arbetsplatser. Många sa att det enda sättet att komma tillbaka till arbetslivet var att byta jobb.
– Det visade sig att många tyckte att det inte var särskilt svårt att hitta ett nytt, lika kvalificerat arbete, vilket också förvånade lite.
Gemensamt för kvinnorna som lyckades komma tillbaka var att de ändrade kraven på sig själva och sitt beteende. De lärde sig stresshantering och att bättre hantera arbete och privatliv.
Det fanns dock en grupp som det gick sämre för, de som var fortsatt sjukskrivna. Av dem hade var tredje förlorat sitt arbete vid tiden för uppföljningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.