Sju procent på KB hävdar mobbning
Sju procent av de anställda på Kungliga biblioteket, KB, uppger att de utsatts för trakasserier, mobbning eller kränkande särbehandling under det senaste året. Det framkommer i bibliotekets medarbetarundersökning.
Medarbetarundersökningen har besvarats av 322 personer. Av dem uppger 22 personer att de själva har blivit utsatta för trakasserier, mobbning eller kränkande särbehandling den senaste tolvmånadersperioden. Bland dem anser en tredjedel att de har fått det stöd de behöver.
När man i stället frågar hur många som känner till att en kollega utsatts för trakasserier, mobbning eller kränkande särbehandling under samma period ökar andelen, 11 procent uppger detta.
‒ Vi jobbar med resultaten, särskilt på områden där vi behöver utveckla vårt arbete. Just nu diskuteras resultaten både i ledningen och ute på enheterna, säger Johan Gustavsson, tf personalchef.
För ett par år sedan hade KB ett medarbetarskapsprogram för alla medarbetare. Samtliga anställda åkte iväg och hade workshops kring förändringsprocesser och hur det är att vara KB-anställd.
‒ Ledningen har ibland ledarskapskurser, men vi tyckte att medarbetarna också behövde diskutera, säger Johan Gustavsson.
Han säger att även om det var en enskild åtgärd, lever idéerna kring medarbetarskap kvar i organisationen.
Men medarbetarskapsprogrammet får bottenbetyg av de anställda. Endast 16 procent av de intervjuade uppger att medarbetarskapsprogrammet inverkat positivt på deras arbetssituation.
‒ Jag tror att en anledning till resultatet är att många anställda upplever att en del av det som kom upp i medarbetarskapsprogrammet, inte följdes upp när vi kom hem, av olika skäl. Nu ska vi jobba vidare med de här frågorna, inte minst i vårt varumärkesarbete.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.