SiS ställer om hem till sluten ungdomsvård
Statens institutionsstyrelse, SiS, ställer om verksamheten vid tre ungdomshem för att där enbart ta emot brottsdömda. Det innebär att SiS skapar 50 nya platser för sluten ungdomsvård för att möta de växande behoven.
På ett och ett halvt år har antalet unga som verkställer straff inom sluten ungdomsvård tredubblats. I januari 2023 fanns drygt 50 unga i sluten ungdomsvård, LSU, vid SiS ungdomshem. I dagsläget är det 177 unga. Utvecklingen har fått stora konsekvenser för SiS, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Därför ställs nu verksamheterna vid Klarälvsgården, Sundbo och Råby ungdomshem om för att enbart ta emot brottsdömda unga.
”Vi befinner oss i ett läge där allt fler döms till sluten ungdomsvård, med allt längre påföljder i och med att brottsligheten blivit grövre. Att de unga som döms för brott verkställer sitt straff skyndsamt är prioriterat. Därför utökar vi antalet platser, och säkerställer även fortsättningsvis att den som döms för brott inte avviker från SiS”, kommenterar ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg förändringarna på de tre ungdomshemmen i pressmeddelandet.
De ungdomshem som nu ställs om har tidigare använts för unga som placeras av socialtjänsten enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Det innebär att antalet tillgängliga LVU-platser minskar med ett femtiotal. SiS har totalt haft drygt 700 sådana platser.
”Hela samhället måste hjälpas åt för att möta och vända utvecklingen, och vi inom SiS ska göra vår del. Klarälvsgården, Råby och Sundbo har lång erfarenhet av vårdbehoven hos kriminella unga. Medarbetarna har inlett omställningen på ett bra, tryggt och stabilt sätt”, framhåller Birgitta Dahlberg.
Regeringen har också gett Statens institutionsstyrelse tre nya uppdrag för att möta omställningen av ungdomsvården. Det första innebär att myndigheten ska planera för att ställa om platser för vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM, till att kunna ta emot ungdomar för särskild ungdomsvård.
Det andra uppdraget syftar till att frigöra fler platser hos SiS genom samverkan med andra aktörer i vårdkedjan. SiS ska inventera och förbättra förutsättningarna för enskilda att få en ändamålsenlig vård, särskilt i de fall där vård i andra vårdformer är ett bättre alternativ än en placering på SiS. En första redovisning av dessa två uppdrag ska göras till regeringen senast 7 januari nästa år.
Det tredje uppdraget är att SiS ska följa upp tillämpningen av de utökade särskilda befogenheter som införts för att begränsa och kontrollera elektroniska kommunikationstjänster och besök för barn och unga som vårdas på de särskilda ungdomshemmen. SiS ska göra en första redovisning av detta uppdrag till regeringen senast 7 maj 2025.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.