Fler platser görs om för ungdomsvård

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-10-02

Statens institutionsstyrelse, SiS, fortsätter att dammsuga landet efter fler platser för ungdomar. Nu har myndigheten beslutat att Råby ungdomshem ska ta över 14 platser på missbrukarhemmet Lunden. Förändringen ska vara genomförd i maj nästa år.

Statens institutionsstyrelses ungdomshem Råby i Lund har nyligen påbörjat en omställning till att enbart arbeta med sluten ungdomsvård. Nu har myndigheten beslutat att Råby ska ta över 14 platser från missbruksvården vid Lunden, som har verksamhet i Lund och Höör.

Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år. Omställningen innebär också att Lunden ska utöka sin verksamhet med fyra särskilt förstärkta vårdplatser.

”Vi behöver skapa förutsättningar för att kunna placera klienter med särskilda vårdbehov, samtidigt som vi bereder plats för fler utsatta barn och unga. Våra målgruppers vårdbehov, och samhällsutvecklingen i stort, kräver att vi tar ansvar och ser över alla möjligheter att skapa fler platser”, framhåller missbruksvårdsdirektör Amila Srabovic i ett pressmeddelande.

De nya uppdragen för Råby och Lunden ska vara genomförda i sin helhet senast 30 maj 2025. Arbetet påbörjas omedelbart och ska implementeras stegvis. De första ungdomarna flyttar in på Råbys nya avdelningar i mitten av januari 2025.

”Både Råby och Lunden har goda förutsättningar för att genomföra den omställning som krävs, men det kommer att krävas förberedelsearbete. Vi behöver bland annat säkerställa arbetssätt och samverkan, och se till att medarbetarna får de resurser och förutsättningar de behöver. Råby kommer även behöva etablera skolverksamhet för att kunna erbjuda undervisning i sina nya lokaler”, kommenterar ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg förändringarna i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA