Sekos a-kassa överklagar miljonkrav

A-KASSAN2008-04-16

Fackförbundet Sekos a-kassa överklagar det miljonkrav Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktat mot kassan.

Genom IAF kräver staten a-kassorna på hundratals miljoner kronor i ersättning för de medlemmar som straffat ut sig ur kassorna genom att inte betala sina avgifter. Enligt IAF är det upp till a-kassorna att driva in de uteblivna medlemsavgifterna.

Tidigare har Grafikernas och Skogs- och träfackets a-kassor vägrat att betala. Nu överklagar Sekos a-kassa IAFs beslut och tvingar fram en juridisk process för att avgöra riktigheten av inspektionens krav.

Enligt lagstiftningen står man kvar som medlem i a-kassan under tre månader, även om man inte betalar sin avgift. Efter den stora höjningen av avgiften till a-kassan från den 1 januari 2007 var det många som bara slutade att betala sin avgift. Men under tre månader fortsatte de ändå att omfattas av försäkringen, och det är för de här medlemmarna IAF nu kräver att a-kassorna ska betala in den förhöjda avgiften.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA