Vägrar betala krav från IAF

A-KASSAN2008-03-04

Grafikernas och Skogs- och Träfackets a-kassor tar strid mot Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. De vägrar betala avgifter för tidigare medlemmar som straffat ut sig.

När avgiften till a-kassorna höjdes förra året valde många medlemmar att sluta betala avgiften. Efter tre månader utan betald avgift blir man automatiskt avförd som medlem, vilket blev resultatet för många. Men under de tre månaderna stod dessa ändå kvar som medlemmar. Därför kräver staten, genom IAF, att a-kassorna betalar in de förhöjda finansieringsavgifterna för januari och februari i fjol. Kassorna har haft anstånd med betalningen till i år, men nu är fristen slut.

Nu har Skogs- och Träfackets a-kassa och Grafikernas a-kassa beslutat att vägra betala in pengarna. Kassornas styrelser hävdar att IAF saknar befogenheter att göra ”uttaxeringar” av det här slaget, och att det strider mot gällande rätt.

– Det är ett helt orimligt krav som IAF ställer på a-kassorna om de menar att vi ska ägna oss åt att jaga före detta medlemmar för att driva in ”skatt” till staten, något som den förhöjda finansieringsavgiften i praktiken är. Lika orimligt är det att kräva av a-kassans kvarvarande medlemmar att betala för dem som lämnat a-kassan, säger Tommy Andersson, ordförande för Grafiska arbetarnas arbetslöshetskassa, och Kjell Dahlström, ordförande för Skogs- och Träfackets a-kassa i ett gemensamt pressmeddelande.

I varsitt brev till IAF har de två meddelat att de inte tänker betala och kräver dessutom tillbaka de pengar man tidigare betalat in för de medlemmar som lämnat respektive a-kassa utan att betala den förhöjda avgiften. Kassorna tänker också skriva brev till regeringen i ärendet.

STs a-kassa krävs på 1,3 miljoner kronor av IAF för 5 400 medlemmar som inte betalat sin avgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA