IAF hotar a-kassor

A-KASSAN2008-04-08

Nu hotar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, att dra in statsbidraget helt för de a-kassor som vägrat betala in den förhöjda finansieringsavgiften för tidigare medlemmar.

Grafikernas och Skogs- och träfackets a-kassor har vägrat ställa in sig i ledet och betala den förhöjda finansieringsavgiften även för medlemmar som anses ha lämnat kassan efter tre månaders utebliven betalning. Detta krav på a-kassorna innebär att de som sköter sig och betalar sina avgifter i tid tvingas betala för dem som låtit bli att betala, menar a-kassorna. Nu sätter IAF hårt mot hårt, berättar Dagens Arbete. Om inte avgiften betalas in inom en vecka stryper IAF utbetalningarna av statsbidrag.

– Vi gör inte det här för att bråka med IAF. Vi vill ha frågan juridiskt prövad eftersom vi anser att det är fel att vi ska betala in för de medlemmar som straffat ut sig genom att inte betala. Det kan inte vara rimligt att det drabbar de medlemmar som är kvar och har betalat för sig, säger Liv Silnes på Grafikernas a-kassa till tidningen.

Statsbidraget till kassan ligger på 6,5 miljoner kronor – per vecka.

– Vi kommer att överklaga IAFs föreläggande till länsrätten och kräva inhibition, det vill säga att IAF avvaktar med att dra in statsbidraget under tiden rätten prövar ärendet, säger Liv Silnes.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA