Sänkta löner för offentliganställda

IRLAND2009-12-10

De offentliganställda får sänkta löner när Irland tvingas spara fyra miljarder euro. Enligt budgetförslaget sänks allas löner minst fem procent, ju högre lön desto mer sänks den.

När Irlands finansminister Brian Lenihan nu presenterat sin budget visar det sig att de offentliganställda får ta en stor del av landets sparbeting.

Av de fyra miljarder euro som ska sparas nästa år tas över en miljard genom att sänka lönerna för de offentliganställda. Den som tjänar upp till 30 000 euro per år får en femprocentig löneminskning. Den som tjänar mer får en minskning på 7,5 procent på den del som ligger mellan 30 000 och 70 000 euro och tio procent på belopp däröver. De allra högst betalda myndighetscheferna får en sänkning med 20 procent och regeringens ministrar 15 procent.

Peter McLoone, ordförande för Impact, det största facket för offentliganställda, varnade regeringen efter beskedet. Upp till 350 000 anställda kommer att förbereda stridsåtgärder:

”Alla nuvarande och tidigare offentliganställda måste nu mobilisera för att försvara sina inkomster”, sa han till Irish Times. 

Finansminister Brian Lenihan signalerade att han var redo att stå emot fackets krav och att lönesänkningarna skulle kunna bli ännu större om budgetförslaget inte accepteras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA