Sänkt lön inget för ST

ST2009-03-03

Det är inte de anställdas sak att rädda företagen. Det säger STs ordförande Annette Carnhede med anledning av att IF Metalls medlemmar ska kunna skickas hem med 80 procent av lönen som alternativ till varsel.

Av:  Therese Säfström

Att sänka lönen genom att dra ner arbetstiden, som IF Metall har kommit överens med arbetsgivaren om, är inget alternativ som Annette Carnhede ser för STs del. 

– Jag tror inte att staten skulle hitta någon anledning att sänka löner eller att de lokala facken inom bolagen skulle se det som en lösning på ekonomiska problem.

Annette Carnhede tycker inte att IF Metalls uppgörelse med arbetsgivaren är lyckad. Hon är orolig för vad som kommer att ske om arbetstagarna börjar jobba 80 procent av sin arbetstid och företaget ändå inte bär sig. Något hon menar slår direkt i a-kassan.

– De företag som inte klarar av att betala ut löner till sina anställda ska inte finnas kvar. Arbetstagarna ska i stället hjälpas till andra, bärkraftiga företag. Det är grunden i den solidariska lönepolitiken, säger Annette Carnhede.

Hon tycker att det pratas väldigt lite om det pågående systemskifte som hon ser:

– Förr var det staten som gick in och stöttade med permitteringslöner. Nu är det den enskilde som ska avstå medel för att klara företagen.

FAKTA IF Metalls överenskommelse

Ramavtalet mellan IF Metall och arbetsgivarna innebär att de lokala facken kan besluta om att lönen sänks med 80 procent, om arbetstiden sänks med minst lika mycket.

Motivet till överenskommelsen är krisen inom industrin. IF Metall räknar med att en fjärdedel av medlemmarna, nära 70 000 personer, kommer att vara arbetslösa till sommaren om ingenting görs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA