Sämre skydd för visselblåsare
En aktuell utredning föreslår avkriminalisering av vissa arbetsmiljöbrott. Paradoxalt nog skulle det kunna minska anställdas rätt att slå larm om missförhållanden.
Just nu, efter avslöjanden om vårdskandaler i den privata äldreomsorgen, säger sig regeringen vilja utvidga yttrandefriheten på jobbet. Samtidigt arbetar arbetsmarknadsdepartementet med en utredning som lämnades i juli och som paradoxalt nog kan komma att inskränka anställdas rätt att slå larm, rapporterar Ekot.
Det handlar om utredningen ”En bättre arbetsmiljö genom effektivare sanktioner”, signerad justitierådet Per Virdesten. Han föreslår avkriminalisering av en rad arbetsmiljöbrott. Syftet är, enkelt uttryckt, att fler arbetsmiljöförseelser ska kunna besvaras med en sanktionsavgift, något som skulle kunna liknas vid en felparkeringsavgift. Därmed skulle fler överträdelser av arbetsmiljölagen få en konsekvens för arbetsgivare som inte sköter sig.
Men problemet enligt LOs utredare Sten Gellerstedt är att en avkriminalisering betyder att anställda som i dagsläget har rätt att larma om sådant ”som skäligen kan misstänkas utgöra brott”, skulle förlora en del av sitt skydd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.