Rydhs medicin får kritik av ST

ARBETSMILJÖ2003-11-28

Sjukfrånvaron hotar individens välfärd och tillväxten i samhället, anser regeringens utredare. Men ST ifrågasätter medicinen.

Av:  Christian Örjestål

När enmansutredaren Jan Rydh häromveckan lade fram sina förslag för bättre hälsa i arbetslivet fokuserades debatten genast på den tidigare lanserade idén att låta arbetsgivarna betala de första 60 dagarna vid sjukdom.

Fack, arbetsgivare och flera partier har kritiserat förslaget, som de anser blir dyrt för småföretag och gör det svårare för äldre människor att få jobb.

Men Jan Rydh vidhåller sitt förslag om sänkt sjuklöneperiod, men vill samtidigt sänka arbetsgivaravgifterna.

– Det innebär att de flesta arbetsgivare får lägre kostnader, enligt Jan Rydh.

Argumentet att arbetsgivare blir mer nogräknade vid anställningar är allvarligt, medger han. Men kan det bli värre än med dagens system, som har stött ut 120 000 långtidssjukskrivna och 450 000 förtidspensionärer? Dessutom förefaller diskriminering inte vara en särskilt gångbar strategi de tio till femton närmaste åren, då vi istället kommer att ha brist på arbetskraft, argumenterar Jan Rydh.

STs ordförande Annette Carnhede är dock kritisk även mot andra delar av utredningen, till exempel förslaget att maximera sjukskrivningens längd till ett år.

– Vem är det ett hot för? Den sjuke! Man skuldbelägger den sjuke i stället för att titta på orsakerna. Det finns en farlig underton i flera av förslagen. Syftet är gott, men han har inte utrett konsekvenserna tillräckligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA