Försäkringskassan blir myndighet
Försäkringskassan bör bli en vanlig statlig myndighet, anser Jan Rydh. Då kan centralmyndigheten Riksförsäkringsverket, RFV, styra upp tillämpningen av reglerna så att den blir mer enhetlig och rättssäker. Men framför allt blir organisationen ett effektivare verktyg för kassans arbete med rehabilitering.
Det allvarligaste systemfelet med sjukförsäkringen är enligt Rydh att sjukpenning betalas ut på ”löpande räkning”, medan kostnader för förebyggande verksamhet och rehabilitering är låsta av anslag under det statliga budgettaket. Det finns ingen möjlighet att så att säga investera i bättre hälsa, utan ofta är rehabiliteringspengarna slut redan på försommaren.
Jan Rydh vill flytta ut sjukförsäkringen från statsbudgeten till en självständig sjukförsäkringsfond. Som ett första steg föreslår han att riksdagen bara budgeterar en totalkostnad, och att RFV får fördela pengarna.
Rydhs förslag
- Förlängd sjuklöneperiod från 14 till 60 dagar, krav på företagshälsovård och redovisning av sjukfrånvaron, tydligare och större arbetsgivaransvar för rehabilitering.
- En alternativ arbetsmarknad för större delen av de 120 000 långtidssjukskrivna.
- Försäkringskassan gör rehabiliteringsplaner för alla sjukfall och utser personliga koordinatorer för de sjuka.
- Sjukskrivning på högst tolv månader. Därefter krävs ”särskilda skäl”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.