Riksrevisionen: Fel köpa ut chef på länsstyrelse

STATSFÖRVALTNING2015-10-28

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot landshövdingen Margareta Pålsson i Skåne, sedan hon beslutat att betala ett avgångsvederlag på närmare tre miljoner kronor till länsöverdirektören.

I samband med sin årliga revision av Länsstyrelsen i Skåne har Riksrevisionen granskat länsstyrelsens personalkostnader. Vid revisionen upptäckte myndigheten att landshövding Margareta Pålsson beslutat att betala den avgående länsöverdirektören ett avgångsvederlag om drygt 2,7 miljoner kronor. Länsöverdirektören hade, när han slutade den sista juli, jobbat ett år och sju månader vid länsstyrelsen.

Riksrevisionen konstaterar i en skrivelse till länsstyrelsen att det enligt gällande länsstyrelseinstruktion är regeringen som fattar beslut om anställning av länsöverdirektör. Därmed är det också regeringen som beslutar om lön och eventuella förmåner för länsöverdirektören. Enligt Riksrevisionen har landshövdingen överskridit sina befogenheter när hon beslutat om ett avgångsvederlag.

Riksrevisionen är särskilt kritisk mot att avgångsvederlaget enligt beslutet är samordningsfritt, det vill säga att någon avräkning på det inte ska ske även om länsöverdirektören påbörjar en annan anställning.

Landshövding Margareta Pålsson säger i ett pressmeddelande att hon är förvånad över Riksrevisionens rapport. 

”En sådan här process är förstås inget jag eller Länsstyrelsen Skåne hanterar efter eget huvud. Vi har haft nära kontakter med såväl regeringskansliet som Arbetsgivarverket”, skriver hon i pressmeddelandet. 

Enligt landshövdingen har regeringskansliet gett henne fullt stöd i processen att avsluta länsöverdirektörens anställning. Hon säger att hon fått instruktioner att avtalet skulle utformas lokalt på Länsstyrelsen Skåne, gärna med stöd av Arbetsgivarverket. Enligt pressmeddelandet har alla åtgärder stämts av med Arbetsgivarverket. 

”I våra samtal har vi inte mött några invändningar mot vår hantering av avgångsvederlaget. Jag har inte haft någon som helst anledning att tro att jag i detta ärende skulle ha överträtt mina rättigheter som myndighetschef”, säger Margareta Pålsson. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA