Rikspolischefen vill ta bredare grepp

POLISEN2009-11-02

I en debattartikel efterlyser rikspolischefen Bengt Svenson en samlad översyn av polisens verksamhet i utredningen om statens regionala indelning.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska se över den statliga förvaltningens regionala indelning, däribland polismyndigheterna. Rikspolischefen Bengt Svenson är orolig över att diskussionen om polisens organisation bara handlar om antalet polismyndigheter. Utredningen måste också se över polisens styrning och uppdrag, skriver han i Svenska Dagbladet:

”Det behövs en långsiktig inriktning för polisens kompetensförsörjning och detta gäller såväl grundbildning som vidareutbildning och utgångspunkterna för hur polisen rekryterar. Bland annat måste det göras en bedömning av vilken annan kompetens än den polisiära som polisen behöver för att än bättre klara sitt uppdrag.”

Utredningen bör ta ett samlat grepp över hur polisens förutsättningar förändrats. Det gäller hur brottsligheten förändrats, men också om utvecklingen av kriminalteknik och arbetsmetoder. Polisen måste snabbt kunna ta till sig nya erfarenheter och kunskaper. För att polisen bättre ska kunna leva upp till krav på samverkan och effektiv styrning är det nödvändigt med förändringar, anser Bengt Svenson:

”Rikspolisstyrelsen saknar enligt min mening i viktiga avseenden ett tillräckligt tydligt mandat. Samtidigt krävs en stark lokal förankring där verksamheten bedrivs. Det gäller därför att åstadkomma så bra balans som möjligt mellan central och lokal styrning. Allt för att polisen ska kunna använda sina resurser på bästa sätt över hela landet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA