Riksdagen begränsade meddelarfrihet
Trots att riksdagens konstitutionsutskott var kritiskt har riksdagen nu sagt ja till att begränsa meddelarfriheten. EU-kommissionens rapporter och dokument ska omfattas av sekretess, så länge kommissionen inte säger annat.
Bakgrunden till den proposition som riksdagen antog är ett EU-direktiv som syftar till att förenkla samarbetet på skatteområdet och bekämpa skattebedrägerier mer effektivt.
Men i propositionen fanns också förslag om att tystnadsplikt ska gälla för uppgifter i EU-kommissionens rapporter och dokument.
När förslaget debatterades var konstitutionsutskottet kritiskt och föreslog att riksdagen skulle säga nej till den delen av propositionen med hänvisning till att bestämmelserna går emot svensk grundlag.
Så blev inte fallet. Häromdagen sade riksdagen i stället ja till att kommissionens rapporter och dokument inte ska omfattas av meddelarfriheten – rätten att lämna ut uppgifter till media för publicering – om inte kommissionen givit sitt uttryckliga medgivande för att offentliggöra dem.
Riksdagen antog samtidigt ett tillkännagivande om att regeringen bör redovisa noggranna överväganden i fråga om inskränkningar av meddelarfriheten och sekretessbestämmelsers utformning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.