Annons:

Kritik mot skärpt sekretess

ÖPPENHET2012-12-19

Flera tunga remissinstanser avvisar justitiedepartementets förslag om skärpt utrikessekretess. Juridiska fakultetsstyrelsen i Lund är en av de kritiker som anser att det strider mot tryckfrihetsförordningen.

Sverige ingår allt fler internationella avtal, och i dem ingår ofta sekretessbestämmelser. Hittills har myndigheterna gjort en självständig skadeprövning när någon begär ut handlingar som finns på myndigheten på grund av ett sådant avtal. Avtalets sekretessregler kan då påverka skadebedömningen, men styr inte med automatik beslutet.

Men justitiedepartementet har i en promemoria föreslagit att sekretessregler i internationella avtal och rättsakter från EU ska få direkt genomslag och alltid följas av svenska myndigheter. Myndigheterna ska visserligen pröva om en handling ska lämnas ut, men om avtalet innebär hinder för ett utlämnande måste myndigheten rätta sig efter det.

– Det innebär att man i praktiken blir bunden av andras syn på sekretess, även om man fortfarande gör en formell prövning i sak, säger docent Bengt Lundell på juridiska fakulteten vid Lunds universitet.

Fakultetsstyrelsen i Lund, justitiekansler Anna Skarhed och flera andra remissinstanser anser att en sådan generell reglering strider mot reglerna i tryckfrihetsförordningen. Enligt tryckfrihetsförordningen ska alla inskränkningar i rätten att ta del av allmänna handlingar uttryckligen anges i lag.

Flera remissinstanser varnar också för att en generell reglering av sekretessen kan leda till att Sverige anpassar sig till en mer sluten rättstradition. »Risk finns för import av en inskränkt syn på offentlighet«, skriver fakultetsstyrelsen i Lund.

En annan invändning, från bland andra Socialstyrelsen, är att det blir svårt för myndigheterna att klara den dubbla sekretessprövning som de måste göra om även ursprungslandets

sekretessnivå ska gälla i Sverige.

TCO säger i sitt remissvar att det är viktigt att det inte införs sekretess när det gäller regler om utstationerade arbetstagare. I Sverige är det parterna som kontrollerar att reglerna följs, och de behöver information som svenska myndigheter fått från andra länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA