Annons:

Begränsad meddelarfrihet föreslås

INTEGRITET2012-11-29

Regeringen föreslår att det ska bli lättare att dela skatteinformation mellan EU-länderna. Men i förslaget ingår också sekretessregler som strider mot meddelarfriheten. Skatteutskottet säger ja, men Konstitutionsutskottet är kritiskt.

− När riksdagen beslutade att vi skulle gå med i EU var vi överens om att vi inte var beredda att tumma på kärnan i våra grundlagar, som yttrandefrihet och tryckfrihet, säger Peter Eriksson, MP, ordförande i konstitutionsutskottet, KU.



Bakgrunden till regeringens propositon är ett EU-direktiv som syftar till att förenkla samarbetet på skatteområdet, inte minst för att kunna bekämpa skattebedrägerier på ett mer effektivt sätt.

Förslaget innebär att svenska Skatteverket ska kunna lämna ut upplysningar till andra länder, tillåta att andra länders skattemyndigheter gör besök i Sverige och hjälpa dem med utredningar och delgivningar.



Men i propositionen föreslås också att tystnadsplikt ska gälla för uppgifter i EU-kommissionens rapporter och dokument. Dessa ska alltså inte omfattas av meddelarfriheten, rätten att lämna ut uppgifter till media för publicering, om inte kommissionen givit sitt uttryckliga medgivande för att offentliggöra dem.



Peter Eriksson säger att det inte ens finns någon motivering till varför Sverige ska gå med på att begränsa meddelarfriheten, och att det är fullständigt onödigt eftersom det handlar om rapporter och statistik.



− Det är oftast rätt så trivial information.

KU föreslår därför att riksdagen säger nej till den delen av propositionen som rör just meddelarfrihet och våra grundlagar.



− Om vi säger ja till propositionen tummar vi på meddelarfriheten. Jag ser det som ett sluttande plan, säger Peter Eriksson.



I ett pressmeddelande skriver skatteutskottet att det håller med KU om att de svenska principerna om öppenhet och meddelarfrihet är viktiga. Det har därför bett regeringen om en redogörelse för utvecklingen.

5 december beräknas förslaget komma upp till debatt och beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA