Annons:

Regeringen får bakläxa om offentlighet

KONSTITUTIONSUTSKOTTET2013-06-04

Riksdagens konstitutionsutskott kritiserar regeringens hantering av offentlighetsprincipen och meddelarfriheten i flera fall. Det framgår av utskottets betänkande som presenterades i dag 4 juni.

Det var i augusti förra året som Aftonbladet begärde ut näringsdepartementets kvitton för internrepresentation. Men i stället för att lämna ut dem direkt till tidningen lämnades de först till Ekot, som förekom Aftonbladet.



Konstitutionsutskottet, KU, konstaterar i dag att näringsdepartementets agerande var felaktigt:

”Det går inte utesluta att departementet agerade för att få ut sin version först och det skedde på ett sätt som missgynnade den journalist som hade begärt ut handlingen.”



KU ifrågasätter om en myndighet på eget initiativ och under pågående beredning kan lämna ut en begärd handling eller uppgifter ur den till andra än den som begärt ut den.



Utskottet ser också kritiskt på att näringsminister Annie Lööf under granskningsprocessen lämnat felaktiga uppgifter till utskottet och menar att ett sådant agerande undergräver den konstitutionella kontrollen.

Utskottet skriver att näringsminister Annie Lööf är ansvarig för hur ärendet har hanterats och att statsminister Fredrik Reinfeldt är ansvarig för att regeringskansliet har de rutiner som krävs för att tryckfrihetsförordningen kan efterlevas. KU förutsätter nu att Regeringskansliet skyndar på arbetet med att förbättra rutinerna.



I ett annat ärende har KU granskat regeringens anpassning till ett EU-direktiv som syftar till att förenkla samarbetet på skatteområdet.

Det var i december som riksdagen, trots kritik från KU och skatteutskottet, sade ja till att EU- kommissionens rapporter och dokument inte ska omfattas av meddelarfriheten – rätten att lämna ut uppgifter till media för publicering – om inte kommissionen gett sitt uttryckliga medgivande.



Enligt KU har inte finansdepartementet ”fullt ut förutsett konsekvenserna för meddelarfriheten vid ett senare genomförande i svensk lagstiftning. Det är väsentligt, menar utskottet, att regeringen ser till att de som företräder Sverige i förhandlingarna alltid har grundlagsregleringen i åtanke och att det finns tillräcklig kompetens för att kunna bevaka de konstitutionella frågorna.”



Även i det uppmärksammade fallet om regeringens inblandning i den så kallade Saudiaffären lyfts offentlighetsfrågorna fram.

Konstitutionsutskottet konstaterar att det finns brister i försvarsdepartementets hantering som i förlängningen skadat rikets internationella relationer, och anser också att det i ett fall varit fråga om ”ett anmärkningsvärt åsidosättande av offentlighetsprincipens bestämmelser”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA