Riksåklagaren överklagar Krokomdom
Riksåklagaren, RÅ, överklagar hovrättens friande dom i Krokommålet, där två chefer anklagats för en socialsekreterares självmord. Cheferna har på ett närmast flagrant sätt åsidosatt sitt arbetsmiljöansvar, anser RÅ.
Det omtalade målet gäller en socialsekreterare i Krokoms kommun som tog sitt liv 2010. Två av hans chefer åtalades och fälldes i tingsrätten för att ha vållat hans död. Socialsekreteraren var i konflikt med en chef och ansåg sig mobbad, och de två cheferna hade enligt tingsrätten underlåtit att vidta åtgärder för att lösa problemen, såsom anpassade arbetsförhållanden eller omplacering.
Trots att det fanns varningar för självmordsrisk aviserade cheferna i stället att socialsekreteraren skulle bli avskedad utan föregående varning.
Hovrätten ansåg däremot att de två cheferna inte agerat straffbart oaktsamt och vårdslöst, även om det fanns uppenbara brister. Det senare gällde bland annat en mobbningsutredning. Enligt hovrätten finns inga tydliga föreskrifter för hur mobbningsutredningar ska göras, och därför finns ett tolkningsutrymme när det gäller kraven på kvalitet.
Men Riksåklagaren vill se ett prejudikat från Högsta domstolen och påpekar att Krokommålet är det första i Sverige där chefer ställs till ansvar för arbetsmiljöbrott på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön. RÅs uppfattning är att kraven på chefer måste sättas ”väsentligen högre än vad hovrättens dom ger uttryck för”.
Det är uppenbart att den så kallade mobbningsutredningen var undermålig, skriver RÅ till Högsta domstolen. Utredningen i målet visar att cheferna på ett närmast flagrant sätt åsidosatt sina skyldigheter att undersöka arbetsförhållandena, göra riskbedömningar och vidta åtgärder, trots att de informerats om den turbulenta situationen på arbetsplatsen och om socialsekreterarens drastiskt försämrade psykiska hälsa.
Riksåklagaren framhåller i sin överklagan att förekomsten av mobbning tycks öka kraftigt i Europa, enligt en undersökning från EUs fond för förbättring av arbets- och levnadsvillkor. Det är därför av stor betydelse att arbetsgivarens straffrättsliga ansvar klargörs. ”Om hovrättens culpabedömning får stå oemotsagd kan dock befaras att digniteten av bestämmelserna i arbetsmiljölagstiftningen när det gäller ansvaret för den psykosociala arbetsmiljön påtagligt försämras.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Det är mycket viktigt att ni stöttar och hjälper de av era medlemmar som utsätts för mobbning och kränkande särbehandling på de statliga arbetsplatserna!
ST centralt, jurister och ombudsmän måste ställa upp fullt ut för dem som drabbas!
Det lokala facket törs ofta(st) inte då det är chef, direktör eller annan arbetsgivarrepresentant som vanligen står för den värsta psykiska misshandeln. De har heller inte tillräcklig kunskap i hur man hantera dessa svåra - men inte ovanliga - fall.
ST - hjälp era drabbade medlemmar! Tar de inte sina liv så skadas de ändå svårt och slås ofta ut från arbetsmarknaden. Kom inte bara in och förhandla om "utköp" etc. - se till att det anmäls arbetsskada, polisanmäl brott och visa tydligt att ni står på den utsattes sida!
Tack för ordet.