Regeringen vill göra det straffbart att förolämpa offentliganställda
Regeringen har gett en utredning i uppdrag att föreslå hur förolämpning mot tjänsteman ska kunna bli straffbart. Syftet är att minska offentliganställdas utsatthet.
Regeringen vill förstärka skyddet för offentliganställda, bland annat poliser och socialsekreterare. Därför får den pågående utredningen om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet nu tilläggsdirektiv, uppgav justitieminister Gunnar Strömmer, M, i samband med en presskonferens på fredagen.
”Personer som arbetar för det offentliga utsätts för våld och hot och trakasserier och otillbörliga påtryckningar och skyddet för dem måste stärkas. Ett sådant exempel är socialsekreterare som kan få utstå fruktansvärda förolämpningar”, sade Gunnar Strömmer till SVT i anslutning till presskonferensen.
Därför vill han att utredningen börjar med att utreda ett återinförande av brottet förolämpning mot tjänsteman.
”Samhället markerar väldigt tydligt att vi inte accepterar att våra viktigaste offentliga företrädare för att garantera säkerhet och trygghet hos medborgarna blir behandlade på vilket sätt som helst”, sade Gunnar Strömmer.
Utredningen ska även föreslå skärpta straff för våld eller hot mot tjänsteman, och ta ställning till om straffet för sabotage mot blåljusverksamhet behöver skärpas.
Regeringen vill också öka skyddet för offentliganställdas och deras närståendes personuppgifter. Den så kallade sekretessmarkeringen i folkbokföringen ska ses över och det ska bli lättare för offentliganställda att få skyddade uppgifter. Dessutom ska utredningen föreslå åtgärder för att minska exponeringen av offentliganställdas namn i beslut och andra offentliga handlingar.
Utredningen ska vara klar senast den 1 januari 2024.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.