Regeringen satsar på arbetsmiljön

ARBETSMILJÖVERKET2014-10-24

Arbetsmiljöverket får en anslagsförstärkning med 87,6 miljoner kronor i regeringens budget för 2015. En del av pengarna går till en uppräkning av det statliga stödet till fackens regionala skyddsombud.

Regeringen anser att arbetsmiljön som politikområde behöver en resursförstärkning. Alliansregeringen minskade Arbetsmiljöverkets anslag och lade ned Arbetslivsinstitutet 2007. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill åstadkomma en kursändring.

För 2015 får Arbetsmiljöverket därför en anslagsförstärkning på 87,6 miljoner kronor. Det är en ökning med 14 procent. Kommande år ligger anslaget på en nivå strax över 700 miljoner kronor.

Alla arbetsgivare måste följa arbetsmiljökraven, resonerar regeringen. De anställda har rätt till en god arbetsmiljö och det är viktigt att ingen konkurrerar med bristfällig, kortsiktigt billigare arbetsmiljö. Förbättringar är också nödvändiga om fler ska orka arbeta högre upp i åldrarna, argumenterar regeringen.

Många fackförbund har regionala skyddsombud som agerar på arbetsplatser där de anställda inte har valt ett eget skyddsombud. Verksamheten har sedan tidigare statligt stöd genom Arbetsmiljöverket. Stödet på nästan exakt 100 miljoner kronor har inte räknats upp på många år. Om regeringens budgetproposition godtas av riksdagen utökas det öronmärkta anslaget till de regionala skyddsombuden med 10 miljoner kronor.

2011 inleddes en särskild satsning för att förebygga kvinnors arbetsskador. Anslaget får fortsatt stöd med 15 miljoner kronor 2015 samt 10 miljoner kronor 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA