Annons:

Jobb och svångrem i nya budgeten

BUDGETPROPOSITIONEN2014-10-23

Arbetsförmedlingen står i centrum för regeringens nya jobbpolitik. Anslagen stärks och arbetsförmedlarna får större handlingsfrihet. Andra myndigheter får dra åt svångremmen enligt regeringens budgetförslag för 2015.

På torsdagen lämnade den nya regeringen sin första budgetproposition. Finansminister Magdalena Andersson, S, går till riksdagen med en proposition som de båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet står bakom och som även får stöd av Vänsterpartiet.

”Alla reformer som vi föreslår är fullt finansierade, krona för krona”, sade Magdalena Andersson på presskonferensen i Rosenbad.

Underhållet av vägar och järnvägar får ytterligare 2,3 miljarder kronor, vilket regeringen hoppas ska ge mer jobb.

Den förra regeringens arbetsmarknadspolitik har varit ett misslyckande, anser den nya regeringen. Därför finns stora behov av förnyelse och omprioriteringar, enligt Magdalena Andersson.

Matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande måste förbättras. Samtidigt måste de som har en svag förankring på arbetsmarknaden få utökat stöd. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Arbetsförmedlingen pekas ut som den centrala myndigheten i den här politiken. Dess främsta uppgift ska vara matchningen. I budgetpropositionen får Arbetsförmedlingen rejäla nettoförstärkningar av anslaget med drygt 500 miljoner kronor 2015.

Den nya regeringen vill minska detaljstyrningen av myndigheten. Arbetsförmedlarna ska få större utrymme att göra sina egna professionella bedömningar.

Beskedet glädjer STs ordförande Britta Lejon:

– Det är jättebra att regeringen försöker få ned arbetslösheten. Man har verkligen lyssnat på synpunkterna från våra medlemmar och förtroendevalda på Arbetsförmedleningen.

Unga ska erbjudas jobb inom 90 dagar av arbetslöshet. Arbetsförmedlingen har fått uppdraget att förbereda garantin. Ett annat nytt inslag i arbetsmarknadspolitiken är traineejobben. Ett traineejobb ska bestå av 75 procent arbete och 25 procent utbildning och vara helt och hållet subventionerat. Subventionen betalas ut under som mest tolv månader.

Regeringen vill göra sjukförsäkringen ”mer human och förutsägbar”. Den mest påtagliga förändringen är att regeringen planerar att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen som den förra regeringen införde. Ett förslag som utlovas under hösten. Samtidigt är målet att hålla sjukfrånvaron på en låg nivå.

Av budgetpropositionen framgår också att taket i a-kassan kommer att höjas. Det välkomnas av Eva Nordmark, ordförande TCO, som även ställer sig positiv till en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

Däremot är Eva Nordmark kritisk till att brytpunkten för statlig skatt hålls oförändrad samtidigt som jobbskatteavdraget trappas av.

”I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att vanliga löntagare inte skulle få höjd skatt. Nu ser vi tyvärr att det inte blir så” kommenterar Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

När det gäller de statliga myndigheterna vill regeringen effektivisera och spara pengar. Precis som alliansregeringen föreslog i våras kommer den nya regeringen att begränsa uppräkningen av de statliga anslagen.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Britta Lejon. Det blir väldigt svårt för myndigheterna. Den kritik vi riktade mot den förra regeringen kvarstår för det här är ett föråldrat system. ST återkommer i den här frågan och vi avser att uppvakta regeringen.

Precis som Magdalena Andersson aviserade redan före valet ska det göras omfattande genomlysningar av myndigheternas effektivitet för att minska kostnaderna.

Ett annat förslag som ska spara pengar är att myndigheterna åläggs att anlita Statens servicecenter för delar av sin löneadministration, något som hittills varit frivilligt.

Dessutom ska staten minska utgifterna för lokaler. Ekonomistyrningsverket får därför i uppdrag att utveckla så kallade nyckeltal för lokalförsörjningen, och myndigheterna måste utreda konsekvenserna om de vill teckna mer långsiktiga hyresavtal.

Regeringen säger också att Stockholmsbaserade myndigheter bör undersöka om de kan placera delar av verksamheten utanför huvudstaden. När nya myndigheter inrättas ska utgångspunkten vara att de förläggs utanför Stockholms län.

Andra förslag gäller offentlig upphandling. Regeringen vill redan nästa år bilda en ny organisation för upphandlingsstöd. Det innebär att verksamheten, som den förra regeringen förde samman till Konkurrensverket, nu flyttas igen. Den nya organisationen ska utveckla kriterier för sociala hänsyn och miljöhänsyn i offentliga upphandlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA