Regeringen har inga krav
På myndigheter har ledningsgruppen i praktiken mer inflytande över verksamheten än styrelsen. Men regeringen ställer inga specifika krav på att ledningsgruppen ska vara jämställd.
Trots att ledningsgrupperna på statliga myndigheter har stor del i hur verksamheten utformas saknas krav på att könsfördelningen ska vara jämn.
Det enda som anges i styrdokumenten är att personalen inom staten ska spegla befolkningen vad gäller exempelvis kön, ålder och härkomst, säger Magnus Kolsjö, politiskt sakkunnig på Finansdepartementet.
– Den debatt som varit har handlat om styrelser och där ligger myndigheterna mycket bra till.
»Satsar ändå mycket«
Men Magnus Kolsjö menar att regeringen ändå satsar hårt på jämställdheten i det högre chefsskiktet, i och med det statliga karriärutvecklingsprogrammet för kvinnor.
Han tycker att man missar kompetens med en sned könsfördelning.
– Forskning inom näringslivet visar exempelvis att män är mer riskbenägna medan kvinnor är mer kompromissvilliga och har närmare till förhandling.
Så styrs myndigheterna
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.