Ojämn könsfördelning i ledningar

MYNDIGHETER2010-08-17

Det finns fler män än kvinnor i de stora myndigheternas ledningsgrupper. Men de enskilda myndigheterna skiljer sig åt. ST Press kartläggning visar att försvaret och Luftfartsverket har störst överrepresentation av män. På Arbetsförmedlingen är kvinnorna i stor majoritet.

ST Press har granskat könsfördelningen i ledningsgrupperna på drygt trettio myndigheter. Kartläggningen omfattar alla myndigheter som har fler än 500 anställda. I genomsnitt är 43 procent av ledamöterna kvinnor.

(Se PDF med grafik: könsfördelningen på varje myndighet)

Men skillnaderna är stora. Man brukar räkna med att det ska vara minst 40 procent av vardera kön i en grupp för att den ska anses ha jämn könsfördelning. Granskningen visar att drygt en tredjedel, eller 13 myndigheter av 34, inte håller måttet.

Tror på blandning

En av dem är Luftfartsverket, där Kenneth Johansson är affärsområdeschef och ledamot i koncernledningsgruppen. Han är övertygad om att heterogena ledningsgrupper är bra, inte bara vad gäller kön utan även med avseende på ålder, bakgrund,
utbildning och härkomst.

– Du får olika perspektiv på problemen, vilket ger bättre beslutsunderlag. Det blir också lättare att förankra och genomföra besluten.

Trots det är hans myndighet en av dem där män är mest överrepresenterade i ledningsgruppen. Där sitter tolv män och tre kvinnor. Kenneth Johansson beklagar det men säger att utvecklingen går åt rätt håll.

– Vi har bättre könsfördelning längre ned i organisationen. Så kvinnorna kommer. Sedan är tjejerna inte alltid lika villiga att ta sista steget, jag vet inte varför.

Det är något som Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, inte känner igen. I hennes ledningsgrupp är kvinnorna i klar majoritet – tretton är kvinnor och fyra är män.

Ska återspegla verksamheten

Hon är medveten om risken med en alltför homogen ledningsgrupp, men anser inte att det är något problem på hennes myndighet.

– Jag tycker att det är viktigt att ledningsgruppen återspeglar verksamheten. Är det många kvinnliga anställda ska det synas i ledningsgruppen. Men jag håller ögonen på att det inte blir för skevt, säger hon.

Hon ser i stället främst risker med grupper där man följts åt uppåt i organisationen.

– När jag kommer till en ny organisation gör jag alltid om ledningsgruppen, gör den större och plockar in personer utifrån med ett mer kritiskt perspektiv.

»Är det många kvinnor anställda ska det synas i ledningsgruppen«, säger Angeles Bermudez-Svankvist på Arbetsförmedlingen, med 76 procent kvinnor i ledningsgruppen.
Bild: Elis Hoffman
»Är det många kvinnor anställda ska det synas i ledningsgruppen«, säger Angeles Bermudez-Svankvist på Arbetsförmedlingen, med 76 procent kvinnor i ledningsgruppen.
»Vi har bättre könsfördelning längre ned i organisationen«, säger Kenneth Johansson på Luftfartsverket, med 20 procent kvinnor i ledningsgruppen.
Bild: Staffan Gustavsson
»Vi har bättre könsfördelning längre ned i organisationen«, säger Kenneth Johansson på Luftfartsverket, med 20 procent kvinnor i ledningsgruppen.

Könsfördelningen i myndigheters ledningsgrupper

Myndighet

antal kvinnor/män

andel kvinnor(%)

Arbetsförmedlingen

13/4

76

Bolagsverket

5/3

63

Kronofogdemyndigheten

5/3

63

Naturvårdsverket

4/3

57

Riksarkivet

5/4

56

Skatteverket

5/4

56

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

6/5

55

Statistiska centralbyrån

8/7

53

Centrala studiestödsnämnden

4/4

50

Migrationsverket

4/4

50

Sjöfartsverket

5/5

50

Totalförsvarets forskningsinstitut

4/4

50

Trafikverket

7/7

50

Åklagarmyndigheten

5/6

45

Kriminalvården

7/9

44

Skogsstyrelsen

4/5

44

Tullverket

4/5

44

Arbetsmiljöverket

3/4

43

Läkemedelsverket

3/4

43

SMHI

5/7

42

Transportstyrelsen

5/7

42

Specialpedagogiska skolmyndigheten

5/7

42

Försäkringskassan

7/10

41

Sida

2/3

40

Länsstyrelsen i Västra Götaland

7/11

39

Fortifikationsverket

5/8

38

Statens institutionsstyrelse

3/5

38

Socialstyrelsen

3/6

33

Kustbevakningen

4/9

31

Försvarets radioanstalt

3/7

30

Luftfartsverket

3/12

20

Försvarets materielverk

3/14

18

Försvarsmakten

0/11

0

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA