Vägrar prata med medier
I drygt nio månader har Ekot sökt FOIs generaldirektör Jan-Olof Lind för att fråga om »Saudiaffären« – utan framgång. »Helt oacceptabelt«, säger journalisterna. Civilminister Stefan Attefall tycker att myndighetschefer ska vara tillgängliga för mediernas frågor.
Den 6 mars avslöjade Ekot i Sveriges Radio att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, var inblandat i planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Dagen därpå intervjuades generaldirektör Jan-Olof Lind i Rapport. Tre veckor senare kallades han till riksdagens försvarsutskott, men svarade då undvikande på journalisternas frågor med hänvisning till pågående förundersökning.
Sedan dess har generaldirektören försvunnit ur offentligheten. I somras förlängde regeringen hans förordnande med sex år.
Men Jan-Olof Lind vägrar fortsatt att tala med medierna, säger Ekots Bo-Göran Bodin:
– Det är nu 280 dagar sedan vi bad om en intervju första gången. Vi har återkommit med jämna mellanrum och alltid fått svaret »han tackar för förfrågan, men avstår«. Det är helt oacceptabelt, särskilt som det har framkommit nya fakta i ärendet, anser Bo-Göran Bodin.
Men måste en myndighetschef ställa upp för medierna? Regeringens förväntningar på myndighetschefer finns nedtecknad i en chefspolicy: »Regeringen ställer krav på myndighetschefernas förmåga att företräda verksamheten internt och externt där ett ökat medialt intresse lett till ökade krav. Vikten av myndighetschefernas förmåga att kommunicera har fått avsevärt ökad betydelse.«
Civilminister Stefan Attefall, som är ansvarig för den statliga förvaltningen, utvecklar sin syn i ett mejl till Publikt:
»De statliga myndighetscheferna ska kunna företräda sina verksamheter. Det finns inget formellt krav på att myndighetschefer ska tala med medier, man kan föreställa sig situationer där media och allmänhet är mycket angelägna om att få information och kommentarer om en viss fråga, men där myndighetschefen själv inte nödvändigtvis måste vara den som lämnar informationen.«
På frågan om det är rimligt att en myndighetschef vägrar att prata med medier i nio månaders tid, svarar Stefan Attefall:
»Generellt tycker jag att myndighetschefer ska kunna vara tillgängliga för kommentarer inom rimliga gränser, men exakt var den gränsen går får bedömas från fall till fall.«
Jan-Olof Lind själv vill inte låta sig intervjuas av Publikt. Men via sin pressekreterare förklarar han i ett mejl att »det finns många andra sätt att kommunicera än att göra just intervjuer«.
Han säger sig ändå vara nöjd med att Publikt intresserar sig för ämnet.
»Som ST-medlem sedan 1988 uppskattar jag verkligen att ni lyfter frågan om chefernas roll och utveckling. Fortsätt gärna med det«, skriver han i mejlet.
FOI och »Saudiaffären«
Sverige slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skulle vara konsult vid byggandet av en fabrik för renovering och modifiering av pansarvärnsrobotar. Ett bulvanbolag, SSTI, bildades för projektet. I mars 2012 avslöjades planerna av Sveriges Radio.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.