Annons:

Reinfeldt lovar bättring om öppenhet

ÖPPENHET2013-05-02

Regeringskansliet ska bli bättre på att lämna ut allmänna handlingar skyndsamt, lovade statsminister Fredrik Reinfeldt när har frågades ut av riksdagens konstitutionsutskott, KU. Men samtidigt förklarade han att säkerhetsläget i världen innebär ökade krav på sekretessprövningar.

 Utfrågningen gjordes bland annat med anledning av näringsdepartementets agerande när Aftonbladet hade begärt att få uppgifter om departementets internrepresentation. Departementet lämnade då uppgifterna till andra medier ett dygn innan Aftonbladet fick dem.

Men utfrågningen baserades också på långtgående kritik från Justitieombudsmannen, JO, om senfärdighet när Regeringskansliet ska lämna ut handlingar, liksom på KUs egen granskning av utrikesdepartementet.

– Rätten att ta del av allmänna handlingar är grundlagsfäst, och öppenhet är en förutsättning för en väl fungerande demokrati, deklarerade statsminister Fredrik Reinfeldt. Och jag har försäkrat mig om att Regeringskansliet arbetar med att analysera och ta hand om JOs synpunkter.

Enligt statsministern uppfyller Regeringskansliet i de flesta fall Tryckfrihetsförordningens krav på öppenhet och skyndsamhet.

– Men vi får ett stort antal förfrågningar varje dag, och ibland blir det fel och det beklagar vi.

Fredrik Reinfeldt sade att det klartgjorts för handläggarna på Regeringskansliet att begäran om allmänna handlingar är en prioriterad uppgift och att handläggarna ska lägga andra arbetsuppgifter åt sidan. Han återkom flera gånger till att kraven på utlämnande av handlingar blir alltmer omfattande och komplexa.

– Det kan ibland vara tusentals dokument. Då gäller det att agera skyndsamt, men också att göra en sekretessprövning.

Sekretessprövningen måste i ökande grad ta hänsyn till frågor om rikets säkerhet, förklarade statsministern.

– Säkerhetsläget i världen får betydelse för bedömningen. Många till synes harmlösa uppgifter kan, om de läggs samman, ligga till grund för en kartläggning av den centrala statsledningen. Det är mot den bakgrunden Regeringskansliet ofta har att göra noggranna och svåra sekretessprövningar.

Sådana prövningar måste ofta ske i flera led, framhåll han. Och departementsledningen kan ibland behöva delta i skadeprövningen.

– De har ibland kunskap om uppgifters känslighet. Det kan till exempel röra namn på utländska deltagare på ett möte.

Fredrik Reinfeldt ville inte svara på frågor om agerandet mot Aftonbladet eller andra enskilda ärenden, utan hänvisade till skriftliga svar och till näringsminister Annie Lööf, C, som redan har utfrågats av KU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA