Reallönerna stod still inom staten

LÖNER2022-03-14

Enligt statistik som redovisas av Arbetsgivarverket uppgick löneutvecklingen inom staten till 2,2 procent under 2021. Det innebär att det inte blev någon reallöneökning. Lönerna ökade mer för kvinnor än för män.

Eftersom inflationen också låg på 2,2 procent under fjolåret blev den reala lönenivån i genomsnitt oförändrad under året inom staten, konstaterar Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande. Statistiken visar att löneökningen var 2,4 procent för kvinnor respektive 1,9 procent för män. Den högre löneökningen för kvinnor beror enligt pressmeddelandet på att allt fler kvinnor blir chefer. Nya chefer brukar ha högre löneutveckling än dem som varit chef längre.

”Arbetstagare i staten har haft en positiv reallöneutveckling varje år sedan mitten av 1990-talet fram till förra året. Men nu är alltså trenden bruten på grund av inflationen”, konstaterar Mårten Pappila, analytiker på Arbetsgivarverket och författare till rapporten, i pressmeddelandet.

Enligt Arbetsgivarverkets rapport har köpkraften för statsanställda i genomsnitt ökat med över 50 procent från mitten av 1990-talet fram till förra året. Övriga arbetsmarknadssektorer har haft en liknande utveckling.

Det är enligt Arbetsgivarverket svårare att jämföra med övriga arbetsmarknadssektorer i år därför att avtalsperioder och revisionstidpunkter ändrats på olika sätt under pandemin. Men totalt visar statistiken för 2021 att statens löneutveckling var något lägre än övriga sektorers. Det beror enligt Arbetsgivarverket bland annat på att alla myndigheter inte hunnit genomföra lönerevisionen för året innan statistiken samlades in.

”Det krävs extra försiktighet när man jämför och tolkar skillnader mellan sektorerna för år 2021. Vi kommer att få en mer tillförlitlig jämförelse mellan olika sektorer när avtalsperioden löper ut under 2023 och samtliga lönerevisioner registrerats i statistiken”, förklarar Mårten Pappila i pressmeddelandet.

Över tid har staten enligt rapporten haft en något jämnare löneutveckling än övriga sektorer. Det stämmer med den arbetsgivarpolitiska delegering som bland annat säger att staten inte ska vara lönenormerande och därmed inte störa kostnadsutvecklingen i det konkurrensutsatta näringslivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA